Cultuur & Media
VPRO

Rebecca Gomperts: 'Abortus is een van de vele beslissingen in ons leven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rebecca Gomperts: 'Abortus is een van de vele beslissingen in ons leven'

Arts en activist Rebecca Gomperts pleit voor de normalisering van abortus. In Nooit Meer Slapen legt ze uit waarom de macht over abortus bij de vrouw moet liggen. Gomperts zet zich wereldwijd in voor abortusrechten en ontving daarvoor de Aletta Jacobs Prijs van de Rijksuniversiteit Groningen.

Video niet beschikbaar

Abortus normaliseren

Gomperts ziet abortus als een van de vele beslissingen waar wij in ons leven mee om moeten gaan. Abortus is daarin niet anders dan andere keuzes. Hoe iemand een abortus ervaart hangt af van de context, het hoeft niet altijd heel zwaar te zijn. Gomperts maakt de vergelijking met een relatie: "het uitmaken is voor sommige mensen een opluchting en anderen zitten vol twijfel; had ik niet moeten doorzetten?"

Gomperts heeft zelf ook een abortus gehad en ziet het als onderdeel van haar vrouwelijk leven. "Het is gewoon iets wat er gebeurd is in mijn leven, ik heb ook een keer een miskraam gehad, en twee kinderen gekregen." Gomperts meent dat de zwaarte en het drama rondom abortus iets is dat de maatschappij en hulpverleners opleggen. "De maatschappij is gericht op het idee dat abortus eigenlijk niet had mogen gebeuren, terwijl dat niet zo is; het gebeurt en abortus is een hele simpele medische ingreep", aldus Gomperts.

Macht terug bij de vrouw

De abortuspil is volgens Gomperts een revolutie omdat het de macht terug bij de vrouw legt. Zij kan de pil zelf innemen, daar is geen arts meer voor nodig. " De machtsstructuur van arts en patiënt is helemaal omgekeerd, daarmee is het weer haar eigen handeling geworden."

Gomperts ziet de rol van de arts bescheidener voor zich. "Je moet als arts kunnen accepteren dat mensen andere beslissingen nemen, risico’s willen nemen, en hun situatie anders in schatten dan dat jij dat doet. Het is ongelofelijk paternalistisch als je dat niet doet." De abortuspil zorgt voor zelfbeschikking bij vrouwen zonder een arts als gatekeeper. Idealiter zou Gomperts zien dat vrouwen net als een morning-afterpil de abortuspil in de apotheek kunnen ophalen.

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie