Podcast
Ongehoord Nederland

Renske Verheul (Voorzij): 'Biologische mannen mogen geen vrouwenrechten gaan claimen'

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Renske Verheul (Voorzij): 'Biologische mannen mogen geen vrouwenrechten gaan claimen'

De nieuwe transgenderwet waarover de Tweede Kamer binnenkort gaat stemmen, is volgens Renske Verheul van de feministische stichting Voorzij een gevaar voor de privacy en veiligheid van vrouwen. Als stamtafelgast in de 37ste aflevering van Ongehoord Nieuwscafé legt ze uit waarom. ''De farmaceutische industrie verdient hier miljoenen aan.'' Zoals gebruikelijk neemt columnist Arthur van Amerongen het slotwoord voor zijn rekening.
Presentatie: Yernaz Ramautarsing en Roelof Bouwman.

#37 - Renske Verheul (Voorzij): ‘Biologische mannen mogen geen vrouwenrechten gaan claimen’ - Ongehoord Nieuwscafé

Genderidentiteit

Voorzij komt op voor de rechten van vrouwen en meisjes. Het geslacht van een mens, zo luidt een van de uitgangspunten van de stichting, wordt bepaald bij de conceptie en is onveranderbaar. Wanneer we zélf ons geslacht gaan bepalen op basis van gevoel onder de noemer van ‘genderidentiteit’, leidt dat volgens Verheul als vanzelf tot ondermijning van vrouwenrechten.

''Dat betekent namelijk dat mannen toegang wordt gegeven tot voorzieningen die speciaal zijn opgericht om vrouwen waardigheid, privacy en veiligheid te bieden.'' Vrouwentoiletten bijvoorbeeld, maar ook vrouwenkleedkamers, vrouwenopvang (zoals Blijf van mijn Lijfhuizen), vrouwengevangenissen en ontmoetingsplaatsen voor vrouwen.

Veiligheidsmechanismes

De nieuwe transgenderwet is bedoeld om het mensen makkelijker te maken zelf hun zijn geslacht te bepalen op basis van gevoel. Wie nu op zijn geboorteakte de aanduiding ‘man’ of ‘vrouw’ wil laten wijzigen, heeft een deskundigenverklaring nodig. Ook geldt een leeftijdsgrens van 16 jaar. In de nieuwe wet vervallen die twee voorwaarden.

''Er zijn geen veiligheidsmechanismes meer ingebouwd,'' meent Verheul. ''Zo’n deskundigenverklaring - van een arts of psycholoog - werkt nog enigszins als een drempel voor mensen met foute bedoelingen. Ik zeg mensen, maar het gaat voornamelijk om mannen. Veelal hetero’s van middelbare leeftijd met een sterke erotische drive.''

Lesbische vrouwen

Voor lesbische vrouwen is transgenderisme extra gevaarlijk, waarschuwt Verheul. De logica achter homorechten stort namelijk in elkaar zodra de objectieve realiteit van de geslachten wordt ontkend. ''Als je geen biologisch geslacht hebt, maar alleen een genderidentiteit, kun je dus niet vallen op iemands geslacht. Homoseksualiteit bestaat dan niet meer, alleen homogenderiteit.''

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie