Binnenland
AVROTROS

Ook intimiteitscoördinatoren nodig bij The Voice? 'Als duidelijk is wat de grenzen zijn, kun je daarbinnen creatief zijn'

foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook intimiteitscoördinatoren nodig bij The Voice? 'Als duidelijk is wat de grenzen zijn, kun je daarbinnen creatief zijn'

Het is alweer 4,5 jaar geleden dat de hashtag #metoo in het leven werd geroepen. Nu lijkt het met het schandaal rondom The Voice of Holland ook eindelijk naar Nederland te zijn overgewaaid. In de filmwereld is men er al langer mee bezig, dankzij intimiteitscoördinatoren als Marjan Lammers. "Of het een filmset is, een programma als BOOS of een ander bedrijf. Daar waar een machtsverhouding is, kan dit plaatsvinden", zegt Lammers in Renze.

Marjan Lammers over haar functie als intimiteitscoach

"Machtsverhouding op een filmset bestaat al heel snel tussen een regisseur en een acteur. Dat is niet omdat een regisseur denkt 'ik ben hier de baas', maar omdat diegene alles uit een acteur wil halen", legt Lammers uit. "En een acteur ook alles wil geven. Dus dat zijn per definitie ingrediënten voor grensoverschrijdend gedrag. Van beide kanten."

Nieuwe functie

En dus zijn er ook in Nederland tegenwoordig intimiteitscoördinatoren zoals Lammers actief op de filmset. "Het is in Nederland eigenlijk sinds 2019 pas upcoming. We zijn ook aan het kijken hoe we de blauwdruk van Engeland en Amerika kunnen vertalen naar Nederland. Met andere budgetten ook."

Maar wat doet zo’n persoon dan op de set? Lammers: "Het begint al bij het script. De awareness over hoe je communiceert, moet al in de tekst staan. Je wilt eigenlijk al in het script lezen wat voor soort seksscène in het script zit. Het is wel fijn als duidelijk is wat voor soort seks het is, hoe bloot je moet zijn, of er sprake is van penetratie, gaat het over liefde, is het een verkrachting? Het moet gewoon helder zijn wat daar gebeurt."

Stomende seks

Dat was in het verleden wel anders. Ongemakkelijke situaties waren schering en inslag. "Ik heb wel in situaties gezeten dat ik dacht: oké, er komen twee acteurs, die zien elkaar ’s ochtends bij de koffie voor het eerst. En dan wordt er gezegd dat je over 20 minuten 'stomende seks' moet hebben op de set. Daar willen we niet meer naartoe", benadrukt Lammers.

Toch is het nog steeds niet verplicht om een intimiteitscoördinator aanwezig te hebben op een filmset. Lammers: "Het is niet verplicht, maar wel heel wenselijk. Ik voel en ik weet dat de wil om zo iemand erbij te halen heel erg groot is."

Veilig?

In hoeverre dat inmiddels tot veiligheid leidt in de filmwereld, ziet Lammers ook in de praktijk. "Ik begeleid ook projecten op de filmacademie, en die zijn dolgelukkig dat ze hierover in gesprek kunnen. En daardoor worden ze ook creatief omdat ze ook een veilige setting hebben. Als je het hebt over: dit zijn onze grenzen, dan word je binnen die grenzen heel comfortabel en kun je hele mooie scènes maken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie