Binnenland
BNNVARA

'Klimaattop in Glasgow is superbelangrijk, anders pas in 2025 weer momentum'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Klimaattop in Glasgow is superbelangrijk, anders pas in 2025 weer momentum'

Na een jaar uitstel vanwege de coronapandemie is zondag de grote VN-klimaattop (COP 26) in Schotland officieel begonnen. Volgens sommigen is dit de allesbeslissende conferentie over de toekomst van de wereld. 'Het is het moment van de waarheid', aldus de Britse premier Boris Johnson. En 'de laatste kans voor de aarde' noemt prins Charles de top in Glasgow. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vertelt in Vroege Vogels wat hij verwacht van de conferentie.

Klimaattop

Er staat veel op het spel op deze 26e klimaattop. De grote vraag is of het de wereld lukt tot afspraken te komen om de wereldwijde opwarming niet verder te laten stijgen dan 1,5 graden Celsius. Maar om dat doel te halen, moet al op korte termijn worden gestopt met het verbranden van olie, gas en kolen. De vraag is hoe reëel dat is. Eickhout maakt zich zorgen over de conferentie: "Het ziet er niet goed uit."

Volgens Eickhout wordt Glasgow op zijn best "halfvol of halfleeg." Het lijkt er niet op dat er hele ambitieuze afspraken komen. De voortekenen zijn ongunstig. Zo komt de premier van een van de grootste uitstotende landen ter wereld, China, niet naar Glasgow. Ook de Russische president Poetin heeft aangegeven niet naar de top te komen. Net als de leiders van Brazilië en Mexico.

Druk opgevoerd

"Op de mislukte klimaatconferentie van Kopenhagen in 2009 hebben we gezien dat het niet gaat werken om een bindende afspraak te maken op klimaatgebied. Veel grote landen waren hiertegen. In Parijs is dat omgedraaid en is er afgesproken om de klimaatopwarming ruim binnen de twee graden te houden, en liefst 1,5 graad. En vervolgens moesten landen met plannen komen. Wat we nu hebben is de druk van buiten. Daar kan je cynisch over doen, maar op dit moment voelt elk land die druk wel. Zelfs een land als Australië, met een zeer conservatieve regering, die gewoon nog steenkool wil verkopen, voelt zoveel druk dat ze hebben aangegeven dat ze meer klimaatbeleid gaan voeren", aldus Eickhout. "Dit moet de eerste top zijn dat we elkaar als wereld in de ogen gaan kijken."

Dan maar deelakkoorden

"Als we het nu op de klimaattop in Glasgow niet doen, dan is er pas weer in 2025 een momentum. En dat kunnen we ons niet veroorloven. Wat dat betreft is Glasgow superbelangrijk. Wat je nu al ziet is dat de Britten begrijpen dat nu niet de grootste stappen worden gezet en dat ze nadenken over terugvalopties", aldus Eickhout. De Europarlementariër verwacht veel van de plannen van de Britten om op bepaalde terreinen van het klimaat deelakkoorden te sluiten. Zo zouden verschillende landen van plan zijn om met elkaar af te spreken om de verbrandingsmotor uit te faseren. Ook moet er een coalitie komen van landen die per 2030 uit steenkool stapt.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie