Binnenland
NOS

Interstedelijk Studentenoverleg: 'Stagiaires te vaak misbruikt als 'werkpaard''

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Interstedelijk Studentenoverleg: 'Stagiaires te vaak misbruikt als 'werkpaard''

Een op de vier studenten die stage lopen, wordt zonder een eerlijke vergoeding ingezet als normale werknemer. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 5000 studenten in opdracht van studentenorganisatie ISO. Bijna de helft van deze 5000 studenten zegt überhaupt geen stagevergoeding te krijgen. ISO zegt dat stagiaires te vaak worden ingezet als 'werkpaard'.

‘Stagiaires te vaak misbruikt als ‘werkpaard’’

“Je zou het ook een goedkope arbeidskracht kunnen noemen, maar we zien in elk geval dat er sprake is van stagemisbruik”, vertelt voorzitter van ISO Lisanne de Roos in het NOS Radio 1 Journaal. “Namelijk studenten die worden ingezet als normale werknemer in plaats van dat studenten daar stage lopen om hun leerdoelen te behalen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Twee kanten

“De ervaringen gaan eigenlijk twee kanten op. Wat we bijvoorbeeld horen is dat studenten in het onderwijs vanaf dag één een eigen klas krijgen en alle verantwoordelijkheden. We zien ook in het onderzoek terug dat een op de vijf studenten zegt dat er teveel verantwoordelijkheden zijn”, legt De Roos uit. “Maar het kan ook betekenen dat je bijvoorbeeld jouw hele stage printjes aan het maken bent en koffie haalt. Dus dan kan je niet leren wat je wil leren, het gaat twee kanten op.”

Plan

Om stagemisbruik tegen te gaan, komt ISO dan ook met een plan om dat tegen te gaan. “We willen onder meer dat stagemisbruik beter wordt aangepakt en dat studenten weten waar ze terecht kunnen wanneer ze te maken hebben met zo’n situatie. We willen ook echt wel dat er duidelijke rechten geschept worden voor studenten zoals het verplicht tekenen van een stageovereenkomst. Los daarvan moet er voor elke student een stagevergoeding komen.”

Verantwoordelijkheid

“Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel de instelling, de werkgever en de student. Dat overleg tussen die partijen moet bij de start van de stage goed gebeuren, zodat iedereen weet wat van elkaar verwacht wordt. Dan is er duidelijk wat de taken en opdracht gaan zijn en dat ze ook aansluiten op de leerdoelen. We vinden ook wel dat de opleiding ten alle tijden wel verantwoordelijk blijft voor een goede stage-ervaring van de student. Dat er toezicht is vanuit de opleiding is dan heel erg belangrijk.”

Uitdagend

Op stages is het ook wel de bedoeling dat een student wordt uitgedaagd, waar ligt dan de grens? “Stage is voor iedereen anders. Dat het voor de een uitdagend is, is het misschien voor de ander te veel. Daarom is die begeleiding ook zo belangrijk. Het moet een continue gesprek zijn tussen de werkgever, student en de opleiding. Hoe ziet het traject eruit? Waar kan de student meer uitdaging gebruiken of is het misschien gewoon een goed mooi afgerond takenpakket? Het moet niet zo zijn dat het alleen maar gaat over het gewin van de werkgever en niet de leerdoelen van de student.”

Stagevergoeding

“Op dit moment is er geen ondergrens voor stagevergoeding. Dat is iets waarvan we zeggen: we moeten wel naar een verplichte stagevergoeding toe. Veel studenten, zeker in het HBO, lopen fulltime stage en dan is het heel moeilijk te combineren met een bijbaantje. Diegene die dat wel doen, lopen zich vaak helemaal over de kop. Dan werken ze in de weekenden naast hun 40-urige stageweek. Het is ook gewoon heel gek dat je in ieder geval geen onkostenvergoeding krijgt, als je een bijdrage levert aan een bedrijf.”

RJN ISO

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie