Binnenland
BNNVARA

Vakbond FNV Young & United: veel studenten krijgen te maken met uitbuiting tijdens hun stage

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakbond FNV Young & United: veel studenten krijgen te maken met uitbuiting tijdens hun stage

Stagiaires krijgen steeds vaker te maken met uitbuiting, blijkt uit een enquête van vakbond FNV Young & United. Met name op financieel vlak voelen stagiaires zich niet gezien. FNV Young voorzitter Yasmin Ait Abderrahma schoof aan bij De Nieuws BV om de cijfers toe te lichten, samen met stagiaire Jesse Temme, die zijn persoonlijke ervaring deelt.

Vakbond FNV Young: Veel studenten krijgen te maken met uitbuiting tijdens hun stage

Video niet beschikbaar

Geen of weinig vergoeding

De reden voor het onderzoek is dat FNV Young & United op regelmatige basis verhalen binnenkrijgt van stagiaires die aangeven dat ze geen of heel weinig vergoeding krijgen. De vakbond had nog geen concrete cijfers over hoe stagiaires hun stage ervaarden. Dat wilden ze middels deze enquete in kaart brengen, vertelt Ait Abderrahma.

Ze is geschrokken van de cijfers die resulteerden in hun onderzoek. "Driekwart van de stagiaires zegt dat ze niet kunnen rondkomen, en dat ze zich in de schulden moeten steken om stage te lopen. Terwijl voor 86% procent het lopen van stage gewoon verplicht is om je diploma te halen. (..) We zien ook ook dat meer dan de helft zijn bijbaan helemaal of deels moet opzeggen om stage te kunnen lopen, daar staat tegenover dat meer dan de helft ook zegt dat ze geen stagevergoeding krijgen. Dat is natuurlijk heel erg krom."

Jesse Temme is student aan de Universitaire Pabo van Amsterdam en moet voor deze studie verplicht meerdere stages lopen. Hij herkent zich in de situatie die Ait Abderrahma schetst. "Het is niet gebruikelijk dat je betaald wordt bij een stage in de onderwijssector." Terwijl zo'n stage best pittig is. "Je bent om acht uur 's ochtends op school en je zit daar tot vijf uur 's middags. Kinderen zuigen energie, dus je bent echt niet in staat om in de avond nog een bijbaan te hebben."

Vergoeding niet wettelijk verplicht

Een stagevergoeding is niet wettelijk verplicht. "En dát is precies het probleem", zegt Ait Abderrahma. "Jongeren kunnen zich nergens op beroepen. Je kan je niet beroepen op het arbeidsrecht en daardoor maken veel werkgevers gebruik van stagiaires, door ze bijvoorbeeld in het onderwijs in te zetten als fulltime leerkracht."

Demissionair onderwijsminister Dijkgraaf wilde de stagevergoeding overigens wel verplicht stellen, maar de werkgevers lagen dwars. "Je ziet dat het moeilijk is om werkgevers mee te krijgen, omdat in sommige gevallen stagiaires worden ingezet en een goedkope werkkracht zijn."

Ze zitten als vakbond vaak aan tafel bij CAO-onderhandelingen en het lukt steeds vaker om stagevergoeding in die CAO's vast te leggen. "Maar het betekent wel dat je bij elke CAO-onderhandeling ook een gevecht moet voeren, terwijl de politiek daar gewoon in één klap korte metten mee kan maken”, aldus Ait Abderrahma.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie