Binnenland
KRO-NCRV

UvA-docent over protesten: 'Hoopvol dat studenten deze zaak aan de orde stellen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. UvA-docent over protesten: 'Hoopvol dat studenten deze zaak aan de orde stellen'

Het is nog steeds onrustig op het terrein van de UvA. Studenten protesteren al dagen en eisen dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt. UvA-docent en antropoloog Martijn Dekker noemt het bij Spraakmakers 'hoopvol' dat studenten deze zaak aan de orde stellen.

Video niet beschikbaar

Studenten niet gehoord

Toen de studentenprotesten op campussen in de VS uitbraken, was het volgens Dekker een kwestie van tijd dat het hier ook zou gebeuren. "Op het moment dat hier de eerste tenten verschenen, dacht ik: hier moet ik bij zijn." Hij is blij dat studenten op dit punt van zich laten horen.

Dekker onderschrijft de eisen van de studenten en snapt ook dat ze over zijn gegaan tot protest. "We zijn op de universiteit gewend om met argumenten het gesprek te voeren. Alleen hebben de studenten nu het idee dat veel van hun zorgen niet door het college van bestuur gehoord worden. Zij grijpen naar middelen om dat gesprek tóch te openen."

Maandag

De politie trad maandagavond nog op tegen de demonstranten en er werden meer dan 150 mensen aangehouden. Maar gisteravond werd besloten de demonstranten op het terrein te laten zitten. De UvA wil in overleg met de studenten en volgens de politie was bij een ontruiming de kans op escalatie groot.

'Absurd'

VVD-fractievoorzitter Daan Wijnants noemt het besluit om niet op te treden 'absurd'. Hij denkt dat de-escalatie niet het antwoord is en noemt de demonstratie, waarbij barricades zijn opgeworpen en straatstenen zijn verwijderd, onveilig en onacceptabel. Ook omdat dit deels in de openbare ruimte plaatsvindt. "De verantwoordelijkheid ligt bij de demonstranten. Er is niets anders mogelijk dan dat de politie dit grootschalig beantwoordt."

'Niet erg optimistisch'

Lily George, voorzitter van studentenvakbond ASVA, denkt dat de eisen van de demonstranten redelijk zijn. Ze is teleurgesteld dat het college van bestuur eerder niet geluisterd heeft naar de studenten en dat het 'zover is gekomen'.

Door eerder optreden van de UvA zegt George dat zij en de onderhandelaars niet erg optimistisch zijn over de uitkomsten van het gesprek dat woensdagochtend tussen de demonstrerende studenten en de universiteit zal plaatsvinden. Wat als ze er niet uitkomen? "Geen idee. Ik hoop dat ze niet overgaan tot ontruiming, maar het zou kunnen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie