Binnenland
KRO-NCRV

'Vertrouwen in de wetenschap flink gestegen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vertrouwen in de wetenschap flink gestegen'

"Het vertrouwen wat Nederlanders hebben in de wetenschap is significant gestegen het afgelopen jaar." Dat zegt Melanie Peters van het Rathenau Instituut bij Spraakmakers. De wetenschap wordt meer vertrouwd dan bijvoorbeeld de politiek en de rechtspraak. "Het is ook nog het meest vertrouwde instituut dat we hebben in Nederland."

Video niet beschikbaar

Het Rathenau Instituut houdt zich bezig met de impact van onder meer wetenschap op de samenleving en onderzoekt al sinds 2012 hoe Nederlanders over het ‘instituut’ wetenschap denken. “Het vertrouwen van Nederlanders was altijd al hoog, maar het is dit jaar verder omhoog gegaan.”

Uit eerdere peiling kreeg de wetenschap het cijfer 7, nu een 7,5. Een ongekend hoge stijging, volgens Peters. “Als je het afzet tegen de normale bewegingen, dan is dit heel veel.”

Vaccin

Opmerkelijk is de ambigue houding van mensen tegenover de snelle ontwikkeling van de coronavaccins. “Er zijn mensen die zeggen: het is ongelofelijk knap dat het vaccin er zo snel is.” Maar er is ook een kritisch groep die juist door deze snelle ontwikkeling meer wantrouwen heeft gekregen. “Zij hebben nog veel vragen over het vaccin die ze graag beantwoordt zien”, aldus Peters.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie