Binnenland

De huurprijzen gaan dalen, het aanbod in de vrije sector stijgt

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De huurprijzen gaan dalen, het aanbod in de vrije sector stijgt

De huurdaling in de vrije sector die in grote steden al te zien was, verspreidt zich nu ook naar middelgrote steden. Daardoor is er landelijk voor het eerst in zes jaar een daling van de gemiddelde huurprijs in de vrije sector. Het gaat het afgelopen kwartaal om een daling van 0,4 procent, meldt Pararius.

Volgens het woningplatform heeft de site 65 procent van de beschikbare vrijesectorwoningen op de pagina staan. "Als je kijkt naar bijvoorbeeld Eindhoven, daar gaat het 7.1 procent naar beneden, en in Amsterdam daalt de prijs ook hard”, vertelt Jasper De Groot, directeur bij Pararius, in het NOS Radio 1 Journaal.

"We zien voornamelijk in de grotere steden sterkere prijsdalingen. Dat is een trend die eigenlijk al vrij lang zichtbaar was. Sinds het derde kwartaal van 2018 stegen de prijzen niet harder dan vijf procent. Dus er kwam al een maximum van wat mensen konden en willen betalen. Daarna is het vaak de verwachting dat de prijzen dalen op landelijk niveau."

Minder expats, meer aanbod

Daar komt volgens De Groot ook nog bij dat het afgelopen half jaar minder expats naar Nederland komen. Daardoor is er in het middensegment ook meer vrijgekomen. Het gaat dan voornamelijk om woningen die dan leegstaan. Dat zorgt ervoor dat er concurrentie ontstaat tussen verhuurders, dan is de enige optie voor hen om de prijzen te verlagen.

De huurprijsdaling die Pararius constateert, gaat over de huurprijs bij het aantreden van nieuwe bewoners en is dus niet te verwarren met de huurprijsstijging voor zittende huurders. Die vindt jaarlijks plaats in juli en is dit jaar het hoogst in zes jaar.

"Heel veel verhuurders hebben er al voor gekozen om de prijzen niet te laten stijgen, maar juist te laten dalen. Het effect van de tweede coronagolf is overigens lastig in te schatten. Dat hangt op zijn beurt weer heel erg af van wat er op de koopmarkt gaat gebeuren. Ik kan mij voorstellen dat als de crisis voortduurt en de werkloosheid stijgt, dat dan de prijzen ook zullen dalen."

Dat zorgt ervoor dat de prijs ook in de huursector daalt, gezien mensen in dat geval soms geneigd zijn een tweede hypotheek aan te nemen om zo de tweede woning te verhuren. "Dat heeft een opdrijvend effect in het aanbod en zal ook leiden tot een daling van de huurprijzen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie