Binnenland
KRO-NCRV

'Messen-inleveractie sympathiek, maar verhelpt het probleem niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Messen-inleveractie sympathiek, maar verhelpt het probleem niet'

Uit cijfers van het CBS blijkt dat jeugdcriminaliteit afneemt, maar dat jongeren tegelijkertijd steeds zwaardere delicten plegen. Wat zit daarachter? "Dingen worden online uitgevochten. En wie op beeld staat, moet vervolgens weer wraak nemen", vertelt Danny Ghosen bij Spraakmakers.

Ghosen heeft voor zijn programma’s veel contact met jongeren die in de criminaliteit zijn beland. Hij ziet dat sociale media een grote rol spelen in de toegenomen ernst van delicten die jongeren plegen. "Wie wegrent voor confrontaties wordt gefilmd, dat gaat rond en je staat voor lul", legt Ghosen uit.

De programmamaker ziet heftige filmpjes voorbijkomen waarbij jongeren elkaar aftuigen. "En ze kijken naar stoere rappers die met wapens zwaaien in video’s. Dan denken ze: als ik maar stoer genoeg ben, word ik misschien ook zo."

Quote

Jongeren dagen elkaar uit en iedereen kijkt mee

Clarice Stenger, strafrechtadvocaat

Strafrechtadvocaat Clarice Stenger beaamt het beeld dat Ghosen schetst. Ook zij ziet de ernst van delicten toenemen. "Jongeren hebben veel vaker messen bij zich, het is statusverhogend en ze hebben het gevoel zichzelf te moeten beschermen. Daarnaast beginnen veel conflicten op sociale media. Jongeren dagen elkaar uit en iedereen kijkt mee."

Sommige gemeenten houden inzamelacties voor wapens. Zo werden in Den Haag 670 wapens in beslag genomen. Toch denkt Ghosen niet dat in dergelijke acties de oplossing zit. "Heel veel jongeren doen er niet aan mee. Als eentje een wapen heeft, moet de ander dat ook. Ze denken zichzelf te moeten beschermen."

Meer voorlichting

"Je lost dit niet op door wapens af te pakken, want ze liggen ook in de keukenlade", zegt Ghosen. Maar hoe dan wel? "We moeten het anders gaan benaderen en meer voorlichten. Stuur jongens naar scholen die gestoken hebben of gestoken zijn om te vertellen. Vaak weten ze niet eens wat de gevolgen kunnen zijn."

Ook denkt Ghosen dat ouders meer ondersteund moeten worden. "Het zijn vaak alleenstaande moeders die hiermee moeten omgaan in armere gezinnen. Het ontbreekt aan een vaderfiguur." Ghosen haalt een voorbeeld aan van een moeder die haar zoon iedere dag fouilleerde om aan te geven hoe lastig het is, ook al doen mensen hun best. "Die jongen bleek het mes in de tuin te verstoppen."

Luister naar Stand.nl over zware jeugdcriminaliteit:

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie