Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Ondanks de daling is de jeugdcriminaliteit een grote zorg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Ondanks de daling is de jeugdcriminaliteit een grote zorg'

De criminaliteit onder minderjarigen en jongvolwassenen is de afgelopen zes jaar afgenomen, in vergelijking met de vijftien jaar daarvoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Maar: de laatste jaren neemt de ernstige jeugdcriminaliteit juist wel iets toe.

Een van de redenen dat de ernstige jeugdcriminaliteit toeneemt zou komen omdat jongeren steeds makkelijker wapens bij zich dragen. Als er dan een conflict ontstaat, dan zie je ook dat ze die wapens makkelijker gebruiken.

Er wordt de laatste jaren wel veel gedaan om dit tegen te gaan, bijvoorbeeld door in gemeenten de mogelijkheid te bieden om wapens in te leveren zonder dat daar een straf tegenover staat. En demissionair minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming wil ouders meer aanspreken op hun verantwoordelijkheid bij het voorkomen van jeugdcriminaliteit.

Zijn dit soort acties voldoende? Of zou er meer moeten worden gedaan om de jeugdcriminaliteit aan te pakken?

Heb jij ervaring met de aanpak van jeugdcriminaliteit? Bijvoorbeeld als ouder of als jeugdwerker.

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur en stemmen tot 11.30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Ster advertentie
Ster advertentie