Binnenland

Kabinet komt met messenverbod voor minderjarigen
NTRNOS

foto: ANP/ VRPRESSfoto: ANP/ VRPRESS
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet komt met messenverbod voor minderjarigen

Er komt een wet om de verkoop van messen aan minderjarigen te verbieden. Ook mogen jongeren dan geen mes meer op zak hebben. Vorige week vroeg zo'n 70 procent van de burgemeesters al om een zo'n verbod. Ze zien een flinke toename van het aantal steekincidenten onder jongeren.

"Fantastisch dat dit nu in de wet wordt opgenomen", zegt burgemeester Jan Hamming van Zaanstad. Hij stuurt al lange tijd aan op een messenverbod.

Winkels

Eerder zei minister Grapperhaus nog dat het verbieden van messen niet de oplossing was voor het toenemende geweld, maar daarover denkt hij nu anders. Naast het verbod op de verkoop van messen komen er ook kluisjescontroles op scholen, een grote wapeninzamelactie en kan er vaker preventief gefouilleerd worden. Alle maatregelen staan in een speciaal actieplan.

Quote

Messenverkopen aan kinderen is niet normaal

Jan Hamming, burgemeester Zaanstad

Een aantal winkelketens is al gestopt met het verkopen van messen aan minderjarigen. "Maar nog lang niet alle winkels", zegt Hamming. "Met deze nieuwe wet hopen wij dat ook dat stopt."

De burgemeester van Zaanstad is duidelijk in zijn standpunt. "De norm in Nederland moet zijn: messenverkopen aan kinderen is niet normaal".

Zaanstad

De reden dat Hamming al langer voor een messenverbod pleitte, was dat er in zijn gemeente meerdere incidenten waren. "Begin dit jaar was er een steekpartij waarbij een jongen levensgevaarlijk gewond raakte. Een aantal kinderen is daarvoor opgepakt. Een uur eerder hadden ze een mes gekocht bij een winkelketen."

Drie jaar geleden ging het ook tragisch mis. Toen werd vlakbij het stadhuis een 14-jarige jongen doodgestoken.

'Meer nodig'

Hamming vindt wel dat er meer nodig is dan een messenverbod, om geweld onder jongeren te stoppen. "Het mooie van het actieplan is dat het veelomvattend is."

"Dan begint het om in gesprek te gaan met kinderen en ouders", zegt de burgervader. "Maar ook voorlichting geven en preventief fouilleren. Denk ook aan kluisjescontroles. Het vereist echt dat we werken aan een samenleving waar geen wapens bij kinderen horen"

In Zaanstad werd twee weken geleden al een messenverbod ingevoerd. "We hopen dat dit helpt. Maar aan de ene kant is het goed om repressief op te treden. Maar er is meer nodig. We moeten zorgen dat we alternatieven voor verveling bieden. Dat we kinderen ook perspectief bieden", besluit Hamming.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie