Binnenland
NOS

'Messentrekkers' steeds jonger: 'Mes pakken ze gewoon uit de keukenla'

foto: Politie Amsterdam Zuid-Buitenveldertfoto: Politie Amsterdam Zuid-Buitenveldert
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Messentrekkers' steeds jonger: 'Mes pakken ze gewoon uit de keukenla'

Een Amsterdamse wijkagent deed gisteren een emotionele oproep op Facebook. Hij schreef dat hij zich ernstig zorgen maakt over het wapenbezit onder jongeren, soms pas elf jaar oud. "Helaas herken ik dit beeld", zegt criminoloog Jeroen van den Broek in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Volgens de criminoloog gaan jongeren zich op steeds jongere leeftijd bewapenen met messen. En gaat ook de leeftijd van jongeren die zijn betrokken bij steekincidenten omlaag. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt Van den Broek. "Het lastige met messen is dat ze niet verboden zijn. Je kan een mes gewoon uit de keukenla bij je ouders pakken en jongeren weten dat ook."

Afgelopen zondag stak een 12-jarige jongen in Hoorn een leeftijdgenoot neer. En vorige maand hield de politie twee 15-jarige jongeren aan voor het doodsteken van een 64-jarige man bij een geldautomaat. Ook die maand: twee verdachten van 14 en 15 steken de 16-jarige Roan dood. In november en oktober was het eveneens raak.

Verharding en stoerdoenerij

Van den Broek: "Ik denk dat het past in een trend van de algemene verharding van de samenleving an sich, dus een verharding van criminaliteit in bredere zin."

Maar hij verwijst ook naar stoerdoenerij en sociale media. Jongeren zouden beelden te zien krijgen die ze op die leeftijd nog helemaal niet kunnen plaatsen. "Daardoor gaan ze denken dat het normaal is om met een mes op zak te lopen."

Op Facebook roept de agent ouders en leraren op om in gesprek te gaan met hun kinderen. "Ik ben het daar 100 procent mee eens. We kunnen niet voorkomen dat ze dit soort dingen afgevuurd krijgen, maar wel dat ze weerbaarder worden. Iemand moet ze vertellen dat dit niet normaal is."

Ster advertentie
Ster advertentie