Binnenland
KRO-NCRV

Ouders van jeugdcriminelen beboeten? 'Dan gaan ze nog dieper de criminaliteit in'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouders van jeugdcriminelen beboeten? 'Dan gaan ze nog dieper de criminaliteit in'

Demissionair minister Sander Dekker wil ouders financieel aanspreken na strafbaar gedrag van hun kind. Volgens onder meer strafrechtadvocaat Clarice Stenger en programmamaker Danny Ghosen kan dat juist averechts werken.

"Sommige jongeren hebben een indrukwekkend lang strafblad en dan moet de samenleving met meer drang en dwang kunnen ingrijpen", zegt Dekker bij Spraakmakers.

Hoewel de criminaliteit onder minderjarigen is afgenomen, neemt de ernst van de delicten juist toe. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze maandag. "Als ouders zeggen: wat mijn kind buiten doet, daar ga ik niet over. Dan hebben ze het bij het verkeerde eind", aldus de minister van Rechtsbescherming.

Boetes werken averechts

Programmamaker Danny Ghosen sprak voor het programma Danny op Straat met jongeren die in de criminaliteit zitten. Hij denkt dat een boete voor ouders juist averechts werkt. "Ik heb de jongens ook gevraagd of dat zou helpen. Nee, zeggen ze, dan beroof ik wel iemand of een winkel voor geld om die boete te betalen."

Volgens Ghosen raak je hiermee ouders die toch al geen geld hebben en bij de jongeren heeft het weinig effect. "Dan gaan ze overvallen plegen, mensen beroven en dieper de criminaliteit in."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Je hoeft de boel niet kort en klein te slaan

Sander Dekker, demissionair minister van Rechtsbescherming

Dekker vindt dit een "gekke redenering" van deze jongeren. "Om te beginnen: je hoeft de boel niet kort en klein te slaan. Als je schade toebrengt aan een ander en je maakt slachtoffers, dan is het niet gek dat we gaan kijken hoe deze schade te verhalen."

Volgens de minister kunnen jongeren zelf bedenken dat ze niet in de criminaliteit moeten gaan. Er zijn in moeilijke wijken ook jongeren die op het rechte pad blijven, redeneert hij. "Het is niet automatisch zo dat wanneer je in de Schilderswijk of Amsterdam-West geboren bent, je de criminaliteit in moet."

Stok achter de deur

Volgens Dekker wordt er veel gedaan aan het voorkomen van crimineel gedrag. Ook in de correctie worden jongeren en ouders begeleid, maar zijn er ook ouders die niet meehelpen en voor hen wil hij deze financiële stok achter de deur. "We willen de boetes niet opleggen, de dreiging kan al genoeg zijn."

Ouders niet bij machte

Strafrechtadvocaat Clarice Strenger doet veel jeugdzaken. Volgens haar moet je iets doen aan de onveilige omgeving en de armoede waarin kinderen opgroeien. "Sander Dekker zegt dat we de ouders verantwoordelijk moeten houden en dat ze niet goed opvoeden. Deze ouders zijn soms helemaal niet bij machte om iets te doen. Ze staan met hun rug tegen de muur."

Daarom noemt ze het ook "schrijnend" dat er de afgelopen jaren zoveel is bezuinigd op Jeugdzorg en jeugdpsychiatrie. "Je moet investeren in die wijken om dit probleem te kunnen aanpakken."

Stand.nl: Ondanks de daling is de jeugdcriminaliteit een grote zorg

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie