Binnenland
BNNVARA

Deze wandelingen brengen je langs allemaal dierenkunst

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze wandelingen brengen je langs allemaal dierenkunst

Een dierenmuseum in de openbare ruimte. Bijna elke stad in Nederland heeft ze wel: die beelden van dieren die je aanstaren van boven op een gebouw, van steen of brons of in een mooi mozaïek gevangen. Henny van Rij maakte negen wandelingen in negen steden en vertelt erover bij Vroege Vogels.


Dieren in steen en brons

De route voert je langs de dierenkunst en je krijgt meteen informatie over de historie van de verschillende dierenkunst en de (symbolische) betekenis ervan. Zo krijgt de wandelaar een beeld van de rol die dieren in het verleden en heden in het leven van mensen speelden en spelen.

De leeuw, de os en de bizon

Ook wordt duidelijk welke betekenis mensen aan dieren toekennen. Leeuwen die staan voor moed en kracht, honden voor loyaliteit en waakzaamheid. Zo staan er bizons op het postkantoor te Rotterdam die de kracht van het postbedrijf moeten aantonen. Op de Munttoren in Amsterdam staat een vergulde windhaan die de windvaan van een os heeft vervangen die hier oorspronkelijk stond. Die os verwees naar de ossenmarkt in de Kalverstraat.

De haan als symbool

De haan geeft mogelijk niet alleen aan uit welke richting de wind waait, maar heeft ook een symbolische betekenis. De haan is vaak als windwijzer op protestantse kerken te zien (in de 17e eeuw waren de staten van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden overwegend protestants). De haan herinnert aan de verloochening van Jezus door Petrus. Jezus had voorspeld dat Petrus voordat de haan zou kraaien, driemaal zou ontkennen dat hij Jezus kende nadat Jezus gevangen zou zijn genomen. De haan staat ook voor het berouw van Petrus hierover. Volgens de overlevering verkondigde Petrus vervolgens het christelijke geloof tot aan zijn dood.

Daarnaast wordt de haan gezien als symbool van Christus. Net van de hoek links staat een man die een krokodil met een mes doodt. De tekst boven zijn hoofd 'Ick en maek u den brant onschadelijk' slaat hierop. De krokodil symboliseert hier de dodelijke kracht van brand.

Het paard van Ome Loeks

Of het paard van Ome Loeks dat direct buiten het NS-station in Groningen staat. Het is een in Groningen bekend dierenkunstwerk dat waarschijnlijk gemaakt is ter herinnering aan het renpaard van Lukas (Loeks) van Hemmen (1876 - 1955). Loeks was pikeur (africhter van paarden) en eigenaar van café en stalhouderij De Slingerij in Groningen. In 1910 kwam zijn paard om. Toen de paardenslager het dier op kwam halen zongen een paar jongens: "Het Peerd van Ome Loeks is dood". Dit was het begin van een Gronings volkswijsje dat nu nog bekend is.

Wil je zelf een van de negen wandelingen maken? Hier staan ze allemaal: www.dierenmuseum.nl

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie