Binnenland
BNNVARA

Biodiversiteit gaat hard achteruit, dus goede afspraken zijn essentieel

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Biodiversiteit gaat hard achteruit, dus goede afspraken zijn essentieel

Maandag begint de langverwachte VN-top over de biodiversiteit in het Chinese Kunming. Het is belangrijk dat op de conferentie, die het 'Parijs van de natuur' wordt genoemd, goede afspraken worden gemaakt, want de wereldwijde biodiversiteit gaat hard achteruit. Volgens recente studies staan zeker 1 miljoen soorten op uitsterven. En dat is een voorzichtige schatting, vertelt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis Biodiversity Center, in Vroege Vogels.

Volgens sommige wetenschappers is de 'zesde uitstervingsgolf' al ingezet en het laatste VN-rapport over de biodiversiteit leest als een horrorscenario. Duizenden wetenschappers schreven mee aan deze vorig jaar verschenen studie. Ze schrijven onder meer dat 'de verdwijnsnelheid van soorten tientallen tot honderden keren hoger is dan het gemiddelde van de afgelopen tien miljoen jaar'. Belangrijkste oorzaken van de achteruitgang zijn klimaatverandering, de verstedelijking, de industriële landbouw, overbevissing en vervuiling.

Dertigdertig

Op de VN-conferentie in China moeten afspraken worden gemaakt voor de komende tien jaar. In de aanloop naar de top zijn de deelnemende landen al wel met een verklaring gekomen: in 2030 moet minimaal 30 procent van de aarde (zowel land als zee) beschermde natuur zijn. De vraag is wat de waarde is van deze papieren verklaring. Want, tot nu toe zijn de meeste doelstellingen, die bij de vorige grote VN-biodiversiteitstop (in het Japanse Aichi) zijn vastgesteld, niet behaald.

Komende week is deel 1 van de conferentie, die volledig virtueel is. Deel 2 vindt in april plaats en is een fysieke bijeenkomst in het Chinese Kunming.

Basiskwaliteit natuur

Ook in Nederland gaat het niet goed met de biodiversiteit. Sterker nog, nergens in Europa gaat het zo slecht als hier. Op dit moment is er nog maar 15 procent over van de inheemse planten- en diersoorten die we in 1900 in ons land hadden. Veel bijen- en vlindersoorten zijn extreem bedreigd en zelfs onze Nationale vogel de grutto dreigt te verdwijnen uit Nederland.

Onlangs heeft een groep wetenschappers, in opdracht van het ministerie van LNV, een rapport gepresenteerd dat moet zorgen dat Nederland uit dit 'natuurdal' komt. 'Op weg naar een Basiskwaliteit Natuur' laat zien met welke voorwaarden je de biodiversiteit in ons land kunt opkrikken. Biesmeijer is een van de mensen die aan het rapport heeft meegewerkt.

Museum

In de aanloop naar deze top heeft Vroege Vogels samen met de VARAgids het Openluchtmuseum van de Nederlandse Biodiversiteit geopend. Wekelijks stonden we stil bij een van de zeven museumzalen. Deskundige 'conservatoren' leiden ons langs de bodem, het moeras, bos, de stad, de veenweide, de Wadden en de overzeese eilanden.

Biodiversiteit Top

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie