Binnenland
NOS

Politici op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten moeten inleveren in ruil voor Nederlandse coronasteun

foto: Dick Drayerfoto: Dick Drayer
  1. Nieuwschevron right
  2. Politici op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten moeten inleveren in ruil voor Nederlandse coronasteun

Nederland gebruikt de coronacrisis om vergaand in te grijpen op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. De eilanden kampen al jarenlang met tekorten en financiële problemen en Nederland wil nu alleen 370 miljoen euro coronasteun geven als politici en ambtenaren loon inleveren. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Knops, die in handen is van de NOS.

Politici Curaçao, Sint-Maarten en Aruba moeten inleveren voor coronasteun

Politici moeten een kwart van hun beloning inleveren, staat in de brief, en ambtenaren 12-en-een-half procent. "Er moet een soort Balkenendenorm komen voor de salarissen van ministers en parlementsleden, ambtenaren en bestuurders van overheidsbedrijven", zegt correspondent Dick Drayer. Ze mogen niet meer verdienen dan 130 procent van het salaris van de premier.

Zelf ook iets doen

"De salarissen zijn hier relatief hoog, in ieder geval te hoog voor de begrotingen van de eilanden", zegt Drayer. "Dat heeft veel oorzaken, zo worden er heel weinig belastingen geïnd en is het ambtenarenapparaat eigenlijk te groot. Dus daar valt winst te halen en Nederland gaat ervan uit dat als je hulp wilt krijgen, je zelf ook iets moet doen."

Verder moet Curaçao openheid geven over de financiële sector en moet Sint-Maarten pensioenhervormingen doorvoeren.

De Curaçaose premier Rhuggenaath heeft inmiddels al laten weten dat hij de eisen niet realistisch vindt en dat hij "geen loopjongen van Nederland is".

Lees meer hierover op nos.nl.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie