Binnenland
NOS

Bosbranden Griekenland naderen Athene tot 20 kilometer

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bosbranden Griekenland naderen Athene tot 20 kilometer

De bosbranden in Griekenland zijn de hoofdstad Athene tot zo'n 20 kilometer genaderd. Honderden mensen uit de dorpen rondom Athene zijn geëvacueerd.

De brand brak zondagavond uit en greep snel om zich heen. "Er staat een flinke wind, dat maakt het blussen moeilijker", zegt VRT-correspondent Bruno Tersago. De brandende naaldbomen verspreiden het brand bovendien. "Het is een groot front en de autoriteiten krijgen er moeilijk vat op."

'De autoriteiten krijgen moeilijk vat op de brand'

Verwijten

De autoriteiten wordt verweten dat ze laat begonnen zijn om de brand onder controle te krijgen, zegt Tersago. "Die verwijten zijn misschien wel terecht. Maar de voorbije 24 uur zijn er 91 bosbranden geweest. En het is moeilijk om die onder controle te krijgen. Daarnaast brak de brand bij Athene op zondagavond uit. Dan kun je natuurlijk moeilijk de grote middelen inzetten."

De blusvliegtuigen en blushelikopters zijn daardoor een beetje te laat ingezet om het vuur op tijd onder controle te krijgen. "Bovendien heeft de brand het blussen bemoeilijk. In de loop van maandag zijn er veel elektriciteitsstoringen geweest. Daardoor konden de pompen van de brandweerwagens niet altijd goed functioneren."

Athene

Athene loopt op dit moment geen gevaar, zegt Tersago. "Het vuur is nog steeds op een afstand van 20 tot 30 kilometer. Maar je kon het gisteren wel goed merken in de hoofdstad. Ik zag grote rookslierten over het centrum hangen. Je kon echt een brandgeur ruiken. In de noordelijke voorsteden valt er as uit de lucht."

Ster advertentie
Ster advertentie