Binnenland
MAX

Waarom narcistische trekjes op de werkvloer niet altijd slecht zijn

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom narcistische trekjes op de werkvloer niet altijd slecht zijn

Wat voor invloed heeft het als de grote baas van een bedrijf een beetje narcistisch is? Tine Buyl is hoogleraar organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg en heeft dat onderzocht. Ze vertelt erover in Villa VdB. "Iemand die meer narcistisch is, wordt vaak gezien als een betere leider."

Meer met zichzelf bezig

Buyl vertelt dat mensen die narcistisch zijn meer met zichzelf bezig zijn, zichzelf beter vinden dan de rest en ook anderen gebruiken. Die mensen denken weinig aan wat voor gevolgen hun acties hebben voor anderen. "Alles draait om jou." Wat voor leiders levert dat op - want een CEO die zichzelf belangrijk vindt, dat is toch niet zo gek? "Diegene moet in de picture willen staan, verantwoordelijkheid durven én kunnen nemen."

Charisma

"Kijk, iemand die meer narcistisch is, wordt ook vaak gezien als een betere leider en heeft ook eigenschappen die we gaan associëren met natuurlijk leiderschap. Ze hebben vaak ook charisma en een visie. Die willen we volgen en verkiezen we."

Er valt niet eenduidig te stellen dat narcisme slecht of goed is, vindt Buyl. Ze vertelt graag een genuanceerd verhaal. Alleen als er een narcist aan de top staat, zie je ook vaak dat dat doorsijpelt in de rest van de organisatie. Zo kan een toxische cultuur ontstaan.

Leiderschap

Narcistische bazen zullen geneigd zijn meer risico te nemen. "Dat kan goed aflopen, maar ook misgaan." Het is volgens Buyl goed dat er meer aandacht is voor ander leiderschap, meer empatisch leiderschap. "Er zijn onderzoeken die aantonen dat introverte leiders ook goede leiders zijn."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie