Binnenland
MAX

Worden we steeds narcistischer?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Worden we steeds narcistischer?

We worden steeds narcistischer! Emeritus hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen maakt zich daar zorgen over. Maar hoe erg is dat eigenlijk? En hoe heeft het zover kunnen komen?

Een beetje narcisme is toch niet erg?

Hoogleraar Jan Derksen: "Nee, absoluut niet! Dat heb je ook nodig om goed in de maatschappij te kunnen functioneren. In een gezonde situatie is het verschil, tussen hoe wij naar onszelf kijken en het beeld van een soort ideale mens, groot. Bij narcisten is die afstand veel te klein, zij plaatsen zichzelf dicht bij dat ideaalbeeld. En je ziet dus dat tegenwoordig steeds meer mensen dit doen."

Oorzaak

"Sinds de Tweede Wereldoorlog zie je namelijk een verandering. De kinderen die opgroeiden in de jaren 50' en 60' werden anders opgevoed dan de generaties daarvoor. Ouders gingen na de oorlog veel meer vanuit hun buikgevoel opvoeden en werden trots op hun kinderen wanneer zij hun eigen weg gingen. Hierdoor keerden bijvoorbeeld veel jeugd het geloof de rug toe. Hierdoor werd een soort van een heel nieuw mens gecreëerd. De narcistische trekken werden vergroot en ouders lukte het niet goed om deze trekken te dempen. Uiteindelijk kwam social media hier ook nog eens bovenop. Deze vergrootte de narcistische trekken ook nog eens."

"Hoe doen Nederlanders het ten opzichte van andere landen?
Wat betreft Nederland staan wij vrij gelijk met de VS, wat ook een ontzettend narcistisch land is geworden. De rest van West-Europa begint ook steeds narcistischer te worden. Scandinavische landen daarentegen doen het veel beter."

Probleem

"Ik zie deze problemen echt als een tekortkoming van onze huidige westerse wereld. Het probleem is alleen dat de individualisering en de beeldcultuur waarin we leven nog wel een tijdje doorzet. Dat ga je niet zomaar veranderen. De enige manier om dit te veranderen begint in de vroege kindertijd. Want dat is essentieel."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie