Binnenland

Burgemeester Hubert Bruls: 'Mondkapjesplicht invoeren deze zomer leidt tot chaos'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Hubert Bruls: 'Mondkapjesplicht invoeren deze zomer leidt tot chaos'

De voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls is tegen het "op stel en sprong" invoeren van een mondkapjesplicht. "Vanuit de uitvoerbaarheid zeg ik: dit gaat chaos opleveren", zegt hij in Spraakmakers.

Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is, voorspelt dat een snelle invoering deze zomer zal leiden tot een stortvloed aan boetes. Daarbij twijfelt hij of een mondkapjesplicht past binnen de kern van het Nederlandse beleid: afstand houden. "Ik weet niet of Nederland daar aan toe is na vier maanden in de anderhalve meter-stand te hebben gestaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Handhavers

Mocht het kabinet op korte termijn besluiten mondkapjes te verplichten, dan gaat dit ten koste van de handhavers, denkt hij. "Alles is te handhaven, maar dan moet je het wel tijd geven. Het is middenin de zomer en ook onze handhavers hebben even rust nodig. In juli zijn er maatregelen aangekondigd en daar zijn we op ingesteld. We zijn geen computers met zijn allen, ook niet onze handhavers."

Oproep burgemeesters

Burgemeester Halsema van Amsterdam en Aboutaleb van Rotterdam vragen het kabinet om op meer plekken een mondkapjesplicht te overwegen. Bruls: "Ik ken hun oproep, maar deze opvatting wordt niet breed gedragen in burgemeestersland."

Bruls zegt dat er nog steeds geen overtuigend wetenschappelijk bewijs is dat de mondkapjes helpen tegen het toenemen van het aantal coronabesmettingen. In drukke winkelstraten wordt de vraag naar mondkapjes groter, maar volgens de voorzitter van het Veiligheidsberaad zijn de besmettingshaarden vooralsnog niet in winkels, maar op feestjes, in kroegen of bij mensen thuis.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie