Naar homepage
Binnenland

Meer mogelijkheden voor homoparen om eigen kindje te krijgen in Nederland
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer mogelijkheden voor homoparen om eigen kindje te krijgen in Nederland

Homoparen met een kinderwens hoeven vanaf volgend jaar niet meer naar het buitenland om die wens in vervulling te laten gaan. De wensouders kunnen, als ze een draagmoeder hebben, ook terecht in Nederland.

Twee IVF-klinieken starten in 2019 met draagmoederschap voor homoparen, blijkt uit onderzoek van tv-programma De Monitor. In MC Kinderwens in Leiderdorp gaat het om een behandeling waarbij de draagmoeder zelf de eiceldonor is. In Nij Geertgen in Elsendorp is dat geen voorwaarde. Daardoor kunnen de vaders kiezen voor een eiceldonor die genetisch verwant is aan één van de wensvaders, een zus bijvoorbeeld. Die eicel wordt dan geplaatst bij de draagmoeder.

Sara Coster van de Stichting Meer dan Gewenst - de organisatie die zich inzet voor LHBT's die een gezin willen - vertelt in het NOS Radio 1 Journaal waarom deze wijziging zo belangrijk is.

Speciaal project

Ook het Isala Fertiliteitscentrum in Zwolle en het VUmc in Amsterdam overwegen het aanbieden van IVF-draagmoederschap aan homoparen. Het VUmc heeft voornemens voor een speciaal project voor mannen die met behulp van een draagmoeder een kind willen krijgen. Dit is het enige ziekenhuis in Nederland waar heteroseksuele stellen terecht kunnen voor IVF-draagmoederschap.

De beroepsgroep van Nederlandse Gyneacologen kijkt al sinds 2016 naar de mogelijkheden om het IVF-draagmoederschap mogelijk te maken voor homostellen. "Elk jaar wenden zich tientallen mannenparen tot artsen met dit verzoek. Maar tot nu toe is dat in Nederland niet mogelijk en zien mannen zich genoodzaakt om naar het buitenland te gaan,' zegt gynaecoloog Annemiek Nap.

Strikte voorwaarden

In de Embryowet is vastgelegd aan welke strikte voorwaarden gyneacologen, embryologen en IVF-artsen zich moeten houden. Toch zijn klinieken huiverig over de verruimde voorwaarden, want rondom draagmoederschap zijn veel zorgen over de juridische maar ook over de psychische kant. Zo kan bijvoorbeeld de draagmoeder spijt krijgen en het kind niet willen afstaan. Omdat zij de baby baart, heeft ze het Nederlandse recht aan haar kant. En dat kan voor moeilijke situaties zorgen voor alle partijen.

Ster advertentie
Ster advertentie