Christelijke jongeren denken vrijer over seks en LHBTI: 'Er is een generatiekloof met hun ouders'
- Nieuws
- Christelijke jongeren denken vrijer over seks en LHBTI: 'Er is een generatiekloof met hun ouders'
Uit een onderzoek van het Nederlands Dagblad blijkt dat christelijke studenten minder dogmatisch denken over seks. Het klassieke beeld van 'geen seks voor het huwelijk' wordt door steeds minder van hen aangehangen, vertelt onderzoeker Hans van Dijk in Dit is de Zondag. Ook identificeren meer respondenten zich als LHBTI'er.
Het onderzoek werd ingevuld door iets meer dan 900 studenten die lid zijn van christelijke studentenverenigingen, met een gemiddelde leeftijd van 21. "Daar word je alleen maar lid van als je christelijk geloof écht heel belangrijk vindt", zegt Van Dijk. Van die respondenten gaf ongeveer een derde aan geen maagd meer te zijn. Dat was vroeger lager. Ook over samenwonen voor het huwelijk zijn ze positiever.
Relatietherapeut Feniks de la Fosse, ook te gast in de uitzending, herkent de openheid wel. Ze merkt dat jongeren ook veel sneller over hun problemen praten op dit gebied. "Ze gaan veel sneller naar een psycholoog", zegt ze.
Ouders zijn conservatiever
Volgens Van Dijk is er sprake van een generatiekloof. Christelijke jongeren vinden het ook vaak prima om voor het huwelijk samen te wonen, terwijl de generatie van hun ouders dat niet vindt kunnen. Dat leidt tot verwijdering: "Ik heb ook gevraagd wie de meeste invloed heeft op hun ideeën over seks, en ouders stonden daarbij op 3. Vrienden stonden op 1 en de partner op 2."
Ouders zouden er goed aan doen om in de opvoeding meer over seks te praten. Vaak wachten ze tot de tienertijd met erover praten, zegt Van Dijk, en dan is het allemaal ongemakkelijk. "Alles wat je communiceert is: seks is een apart thema, wat met ongemak gepaard gaat. Maar als je gaandeweg in de opvoeding het erover hebt, wordt het een normaal iets."
De la Fosse is het hiermee eens: "Als ouders het normaliseren, durven jongeren ook vragen te stellen", zegt ze.
LHBTI
Uit het onderzoek blijkt ook dat steeds meer christelijke studenten zich als LHBTI'er zien. Sinds 2013 is er onder vrouwen zelfs een verdriedubbeling te zien, stelt Van Dijk. "In 2013 identificeerde 7 procent van de mannen en 6 procent van de vrouwen zich als LHBTI'er. Bij de mannen is het nu 15 procent en bij de vrouwen 21 procent."
Dat heeft ook te maken met openheid, denkt hij: "Er is meer acceptatie, dat geeft die jongeren veel meer ruimte om te ontdekken wat hun geaardheid is en dat te accepteren."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.