Binnenland
NOS

Boek 'Met zonder jou' over ouders die hun kind verloren

foto: .....foto: .....
  1. Nieuwschevron right
  2. Boek 'Met zonder jou' over ouders die hun kind verloren

Sinds 1997 is het ieder jaar op de 2e zondag in december Wereldlichtjesdag. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en steken zij om 19.00 uur een kaarsje aan. Gisteren verscheen vanwege die dag het boek: 'Met Zonder Jou', uitgegeven door Stichting Nooit Voorbij. Hierin staan vijftien verhalen van Nederlandse ouders die hun kinderen zijn verloren. Marije Mandos is een van hen.

Boek ‘Met zonder jou’ over ouders die hun kind verloren

Ziek

"Stan was ziek. Die tijd herbeleven vond ik heel zwaar, maar ik wilde het wel doen om het vastgelegd te hebben voor mijzelf. Ik heb het in één keer gedaan, ook alle appjes teruggelezen. Het was echt zwaar, maar uiteindelijk lucht het op. Het is er uit, en ik heb het ergens vastgelegd, dat geeft ook rust." Stan kreeg een zeldzame agressieve vorm van kinderkanker. "Hij werd ziek na de eerste schoolweek van de zomervakantie. Normaal speelde hij nog wel als hij ziek was, en nu begon hij te hangen op de bank. Hij klaagde ook over pijn in zijn rug en nek of oor. Uiteindelijk werd hij misselijk en ging zijn eetlust achteruit, dat was ook niets voor hem. Op een gegeven moment was hij echt aan het schreeuwen van de pijn. We waren al vaker naar het ziekenhuis geweest, en werden steeds naar huis gestuurd. We zijn daarom naar de spoedeisende hulp gegaan." Daar bleek dat Stan ernstig ziek was.

Rouw

Mandos heeft ook nog een dochter. "Het is heel fijn dat je nog een levend kind hebt en dat ook je leven doorgaat. Aan de andere kant is het ook ingewikkeld dat je kind in rouw is en jij ook. Ik zou willen dat ik tijd zou hebben om zelf alles te laten bezinken. Maar het is zoeken naar hoe je er mee om gaat. Gisteren bij de boekpresentatie kwam alles weer naar boven. In het boek staan ook 14 andere verhalen en die kwamen ook hard binnen."

oog boek

Ster advertentie
Ster advertentie