Binnenland
BNNVARA

Van Tata Steel tot de Bazaar: zondag strijkt 'Dijkstra en Evenblij ter plekke' neer in gemeente Beverwijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Tata Steel tot de Bazaar: zondag strijkt 'Dijkstra en Evenblij ter plekke' neer in gemeente Beverwijk

Het grote schaaktoernooi in Wijk aan Zee, herinneringen aan Menno Wigman en: hoe nu verder met Tata Steel? Dat en meer komt voorbij zondag in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

Aanstaande zondagavond strijkt Dijkstra en Evenblij ter plekke neer in Wijk aan Zee, in dorpshuis De Mondriaan. Dit prachtige dorpshuis is dé plek waar jaarlijks een groot schaaktoernooi wordt georganiseerd door Tata Steel. Een plek dus waar menig schaakduel heeft plaatsgevonden. Over het meest iconische duel vertelt Jeroen van den Berg zondag in de uitzending.

Tata Steel en Menno Wigman

De gemeente Beverwijk is één van de plekken in de IJmond die al jaren gebukt gaat onder de ernstige gevolgen van staalfabriek Tata Steel. Na de kwalijke rapporten die afgelopen week verschenen en waarover de Tweede Kamer heeft gedebatteerd, rijst de vraag: Hoe nu verder?

Ook in de uitzending zondag: aandacht voor dichter Menno Wigman die afkomstig is uit Beverwijk. Na zijn dood in 2018 kreeg Wigman de Ida Gerhardt Poëzieprijs toebedeeld voor zijn bundel 'Slordig met Geluk', dat in 2016 verscheen. De jury noemde het zijn 'beste bundel ooit'. Dichter Daan Doesborgh haalt herinneringen op aan Wigman.

Livemuziek van de Bintangs

De uitzending is natuurlijk niet compleet zonder livemuziek! De Bintangs treden op. De band bestaat al 60 jaar en hun muziek wordt ook wel het Hoogoven Sound genoemd- naar de staalfabrieken die vroeger Hoogovens heetten.

Daarnaast neemt burgemeester Martijn Smit plaats in de Verhoorwagen, en worden er Afghaanse delicatessen geproefd, vers van de Bazaar. Wat er precies wordt geproefd? Dat hoor je zondag tussen 20:00 en 22:00 in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

Dijkstra en Evenblij ter plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 20:00 en 22:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie