Binnenland
BNNVARA

Verduurzamen Tata Steel: in 2030 over op waterstof?

  1. Nieuwschevron right
  2. Verduurzamen Tata Steel: in 2030 over op waterstof?

Het moet mogelijk zijn om de staalfabriek van Tata in IJmuiden voor 2030 uitstootvrij te laten werken. Tenminste, dat zegt de milieuactiegroep Urgenda. "Wanneer Tata het staal niet meer met behulp van steenkool of aardgas uit het erts haalt, maar met waterstof, kan de fabriek zonder uitstoot van CO2 werken", zegt Marjan Minnesma van Urgenda in Vroege Vogels.

Woman on the moon

Het ambitieuze plan van Urgenda voor Tata is onderdeel van een vijfpuntenplan, dat Urgenda 'Woman on the moon' heeft genoemd. Het is een knipoog naar de beroemde 'Man on the moon speech' van de Amerikaanse president Kennedy uit 1961.

Minnesma: "Kennedy zei destijds dat het moest kunnen om een mens op de maan te zetten, zonder dat de techniek daarvoor op dat moment al rond was. In 1969 gebeurde het ook echt. Op diezelfde manier denken wij dat we in 2030 drastische stappen moeten kunnen zetten in de strijd tegen de CO2-uitstoot en de klimaatverandering."

Van Staal tot kunstmest

Behalve de staalindustrie, denkt Urgenda dat ook de chemie en de kunstmestindustrie drastisch kan worden veranderd door gebruik van waterstof. "Die waterstof moet geproduceerd worden door elektriciteit uit grote windmolens op zee. Bij de productie van extra grote turbines kan Tata, dat direct aan zee ligt, ook helpen", stelt Minnesma.

Welwillend kabinet

Urgenda heeft de afgelopen dagen overleg gevoerd met demissionair premier Rutte en demissionair Staatssecretaris van klimaat Yeşilgöz. "Die staan open voor onze ideeën , merkte Minnesma. Maar eerlijk gezegd: ze moeten ook wel. In Frankrijk en Duitsland zijn al rechterlijke uitspaken geweest, waarbij de overheid wordt gedwongen om drastischer maatregelen te nemen tegen de uitstoot van broeikasgassen. Als ons kabinet niet nu in actie komt, dan denk ik dat wij eventuele nieuwe rechtszaken in ons land ook zeker zouden kunnen winnen."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Tata Steel verduurzamen

Ster advertentie
Ster advertentie