Binnenland
NOS

Biesbosch deels afgesloten tijdens pinksterweekend, 'natuur lijdt onder overlast boten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biesbosch deels afgesloten tijdens pinksterweekend, 'natuur lijdt onder overlast boten'

De Biesbosch wordt komend pinksterweekend deels afgesloten. Staatsbosbeheer verwacht vanwege het mooie voorspelde weer namelijk grote drukte. De beslissing is genomen naar aanleiding van de situatie van afgelopen Hemelvaart, toen het 'drukker dan ooit was' in de Biesbosch.

Volgens boswachter Thomas van der Es is het natuurgebied deze tijd van het jaar het meest kwetsbaar. "Het is het broedseizoen. Dat betekent code rood voor sommige soorten."

Volgens hem is de belasting op het gebied door alle recreatie te groot geworden. "Zeker het hart van de Biesbosch lijdt eronder. Dat gebied moeten we beschermen", aldus Van der Es.

Tijdens Hemelvaart kon je "over de boten lopen", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "De balans is compleet zoek." Staatsbosbeheer sluit niet het hele gebied af: op sommige plekken kan nog gevaren worden, evenals gekanood.

Bootverhuurder Brenner Verhagen begrijpt dat Staatsbosbeheer ingrijpt, maar baalt dat de mededeling zo laat wordt gedaan. Voor komend weekend heeft hij al zijn boten verhuurd. "Ik wil best concessies doen, maar overleg met ons", zegt hij in de haven van Drimmelen tegen verslaggever Mattijs van der Wiel.

Staatsbosbeheerder denkt nog na of de Biesbosch de komende tijd vaker deels gesloten wordt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie