Binnenland
BNNVARA

Schurft & Rosé: in studentenhuizen is dit kleine beestje bezig met een opmars

foto: Kalumet, CCBY-SA3.0foto: Kalumet, CCBY-SA3.0
  1. Nieuwschevron right
  2. Schurft & Rosé: in studentenhuizen is dit kleine beestje bezig met een opmars

Hij kruipt onder de huid en veroorzaakt een ontzettende jeuk: de schurftmijt. Dit minuscule beestje, een spinachtige, is de afgelopen tien jaar aan een opmars bezig. Studenten zijn er maar druk mee, de zalfjes die worden gebruikt om er vanaf te komen zijn niet aan te slepen. In een studentenhuis in Rotterdam maken ze van de nood een deugd en organiseren ze speciale schurftavonden. Vroege Vogels ging bij hen op bezoek.

Schurft & Rosé


Als je last hebt van schurft wordt geadviseerd je hele lichaam in te smeren met een crème. Omdat schurft doorgegeven wordt door huidcontact, moeten ook alle huisgenoten zich op hetzelfde moment insmeren. In een studentenhuis in de Rotterdamse wijk Kralingen maken ze daar maar iets leuks van: "de zogenoemde SER (schurft en rosé) avonden zijn altijd erg gezellig, we helpen elkaar met smeren en drinken er een glaasje rosé bij. Ook worden er spelletjes gespeeld", aldus bewoner Rixt.

Spinachtige

De schurftmijt, ofwel scabiës, is een spinachtige. Marieta Braks, entomoloog bij het RIVM, houdt zich al jaren bezig met de schurftmijt. “De vrouwtjes scheiden een bepaald enzym uit wat de mensenhuid kan oplossen, en laten zich zo een paar millimeter diep de huid in zakken. Daar leggen de vrouwtjes hun eitjes en drinken ze lymfevocht. Van die eitjes wordt maar een klein deel volwassen. Bij de meeste besmette personen zijn er maar ongeveer 10 schurftmijten in het lichaam actief, terwijl het ontzettend veel jeuk kan veroorzaken.”

Opmars

De GGD in Rotterdam ziet de afgelopen 10 jaar een toename van schurftbesmettingen. Ook in omringende landen wordt dit gesignaleerd. De oorzaak is nog onbekend, vandaar dat de GGD een onderzoek start naar het DNA van de schurftmijt. Zo kan worden onderzocht of de schurftuitbraken in bijvoorbeeld studentenhuizen worden veroorzaakt door één schurftmijt, of dat er telkens herbesmettingen plaatsvinden vanuit verschillende bronnen. Volgens Ewout Fanoy (GGD Rotterdam) is dit hard nodig, want "ook al ga je er niet dood van, het is wel ontzettend vervelend om schurft te hebben".

Meer informatie over deze huidaandoening kun je hier lezen: https://www.rivm.nl/scabies

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie