Binnenland
BNNVARA

Doe mee aan de Ooievaars Wintertelling!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Doe mee aan de Ooievaars Wintertelling!

Hoewel de ooievaar een trekvogel is, blijft een deel overwinteren in Nederland. Dit weekend is het daarom tellen geblazen, "zodat we veel gegevens binnen krijgen om het nieuwste overwinteringspercentage te bepalen", vertelt Caroline Walta van de Vogelbescherming Den Haag in Vroege Vogels. Met de Ooievaars Wintertelling wil de Vogelbescherming meer te weten komen over de populatie.

Video niet beschikbaar

Ooievaars hebben een speciaal plekje in de harten van de inwoners van Den Haag: de vogels is immers het wapen van de stad. In de Mariahoeve in Den Haag is een veldje waar ooievaars uit de wijde omtrek heenkomen om te overwinteren. Het is er vrij beschut en de vogels kunnen hier veel voedsel vinden zoals wormen en kikkers. Ze staan daar in een groepje te wachten totdat het warmer wordt en een deel gaat dan broeden op de flats in de wijk.

Ooievaarsnest op een schoorsteen

Afgelopen jaar had een ooievaar een nest gebouwd op op een schoorsteen van een van de flats. Mooi om te zien, maar praktisch was het niet. De bewoners konden namelijk hun verwarming niet meer aan krijgen. De vogelbescherming heeft daar vervolgens een speciale constructie voor gemaakt, te zien in de onderstaande video.

Ooievaar bouwde een nest op een schoorsteen

Video niet beschikbaar

Ooievaars Wintertelling

Ondanks dat ooievaars trekvogels zijn, blijft een aantal overwinteren in Nederland. Hoeveel dat er zijn, wil de Vogelbescherming vaststellen met de Ooievaars Wintertelling dit weekend. De telling wordt gedaan omdat: "Zodat we veel gegevens binnen krijgen om het nieuwste overwinteringspercentage te bepalen. Zo komen we meer te weten over hoe het gaat met de populatie. En hoe we de ooievaars goed kunnen beschermen, op trek en in hun gebied van overwintering en broeden", aldus Walta.

In 1995 is de eerste Wintertelling uitgevoerd. Toen waren de aantallen overzichtelijk: ongeveer 275 broedparen, 500 blijvers. Dat was toen 90 % van de broedvogels. De komende telling is de 22e op rij en met 1995 erbij de 23e telling in totaal.

Hoe je mee kunt doen aan de Ooievaars Wintertelling? Dat vind je hier!

Ooievaarstelling

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie