Binnenland
NOS

Brabantse ziekenhuizen gaan medewerkers uitwisselen om zo personeelstekorten tegen te gaan

foto: ANP JEROEN JUMELET
  1. Nieuwschevron right
  2. Brabantse ziekenhuizen gaan medewerkers uitwisselen om zo personeelstekorten tegen te gaan

Zes Brabantse ziekenhuizen gaan vanaf komend jaar medewerkers uitwisselen, om zo beter te kunnen inspelen op de grote personeelstekorten in de zorg. Het gaat om onder meer het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch, het Amphia in Breda en het Bravis-ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal.

Brabantse ziekenhuizen gaan medewerkers uitwisselen om zo personeelstekorten tegen te gaan

"Spoedeisende hulpmedewerkers gaan in verschillende ziekenhuizen elkaar helpen op de afdelingen", vertelt bestuurder van het Amphia-ziekenhuis, Christianne Lennards, in het NOS Radio1 Journaal. "We beginnen in januari klein. Een paar medewerkers, een paar ziekenhuizen. Maar het idee is dat het verder verbreed."

Personeelstekorten

"De personeelstekorten verschillen per ziekenhuis en ook per afdeling", zegt Lennards. "We zien grote tekorten onder intensive care-medewerkers, operatiekamer-medewerkers. Als je gaat uitwisselen, betekent het dat sommige ziekenhuizen minder grote tekorten moeten hebben, anders vul je het ene gat met het ander. Dus het idee is dat wij steeds meer mensen gaan opleiden en innovatief op te leiden, extra veel op te leiden en dan blijven er mensen over. Die worden dan ingezet bij een ziekenhuis dat even wat tekort heeft."

Zorg

Lennards denkt de hulpverleners op bijna afdelingen terecht kunnen. "Maar we beginnen op de spoedeisende hulp. Het zou kunnen met de afdeling OK, operatiekamers, of met verpleegafdelingen. Eigenlijk overal waar medewerkers in de zorg helpen, werken, kunnen ze ook elkaar helpen. Dat doen ZZP’ers nu ook in de zorg."

Medewerkers die worden uitgewisseld moeten wel ervaren zijn, vertelt Lennards. "Ze moeten ook het ziekenhuissysteem en het informatiesysteem leren kennen. Dat je ook je collega’s leert kennen", vertelt ze. "Het is altijd goed als de medewerkers de zorg en elkaar goed kennen. Dat is altijd beter voor de kwaliteit van de zorg, dan mensen die daar heel eventjes zijn. Dus daar proberen we een wat duurzamer model in te maken."

Medewerkers

Medewerkers van ziekenhuizen worden niet geforceerd om mee te werken aan dit initiatief, zegt Lennards. "Dit is volledig op vrijwillige basis. Wij hebben het van tevoren uitgevraagd aan onze medewerkers op de spoedeisende hulp." Daaruit bleek dat ruim 20 procent van de medewerkers het leuk zou vinden om mee te helpen op een andere afdeling in een ander ziekenhuis.

ZZP’ers

De ziekenhuizen willen door middel van dit initiatief uiteindelijk stoppen met het inzetten van ZZP’ers. "Dat is onze nadrukkelijk wens. ZZP’ers mogen kiezen of ze bij ons in dienst komen, maar we willen nadrukkelijk liever met onze eigen medewerkers werken dan met ZZP’ers", legt Lennards uit.

"ZZP’ers vliegen soms echt van het ene ziekenhuis naar het andere. Wij denken dat het beter is om duurzame relaties op te bouwen tussen ziekenhuizen en medewerkers. Wij denken dat dat beter is voor de patiëntenzorg. ZZP’ers hebben vaak ook totaal andere wensen met betrekking tot diensten. We proberen toch, als er dingen zijn die fijn zijn voor medewerkers, die vooral beschikbaar stellen aan onze eigen medewerkers."

RJN Ziekenhuizen

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie