Binnenland
NOS

Doodschieten van een wolf is 'zinloos'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Doodschieten van een wolf is 'zinloos'

Een wolf die begin deze maand bij Stroe op de Veluwe dood werd aangetroffen, was doodgeschoten. Dat blijkt uit onderzoek door het Dutch Wildlife Health Center in Utrecht en Wageningen Environmental Research, meldt de provincie Gelderland.

De mannetjeswolf werd op 1 oktober bij het Gelderse dorp gevonden. Daarna werd hij overgebracht naar de Universiteit Utrecht voor onderzoek. Maurice la Haye van organisatie Wolven in Nederland vertelt in NOS Radio 1 Journaal dat het doodschieten van een wolf volkomen zinloos is. "Er komt gewoon een nieuwe wolf in de plaats." Wolven zijn constant in beweging en baren ook weer nieuwe wolven. "Op de Noord-Veluwe waren er al drie keer jongen geboren. Die zoeken ook allemaal een plekje en valt er ergens een plekje open? Dan wordt de plek weer snel opgevuld."

Verplaatst

De wolf had zich gevestigd op de Zuidwest-Veluwe en kende het gebied, volgens la Haye, erg goed. "Die wolf die loopt daar al een jaar rond, dus die kent dat gebied op z’n duimpje." Het dier is verplaatst nadat het doodgeschoten was, een wolf komt namelijk niet vaak uit zijn territorium. "Er was veel rust en veel wild. Er was geen enkele reden om daar buiten te gaan. Iemand heeft doelbewust het dier gedood en daarna ergens anders gedumpt", legt la Haye uit.

Strafrechtelijk onderzoek

De wolf is een beschermde diersoort. Dit betekent dat het strafbaar is om een wolf te doden. Daarom loopt er nu een strafrechtelijk onderzoek naar het voorval, meldt de provincie.

In Gelderland leven naar schatting tussen de vijftien en twintig wolven. Hun leefgebieden zijn op de Noord-, Midden- en de Zuidwest-Veluwe. In Nederland zijn tot nu toe naast de doodgeschoten wolf van Stroe vijf andere dode wolven gevonden. De andere dieren kwamen door een aanrijding om het leven.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie