Binnenland
MAX

Spullen delen: goed voor het milieu én je portemonnee

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Spullen delen: goed voor het milieu én je portemonnee

Een deelauto, -fiets of -scooter; dat vinden we steeds normaler. Maar er zijn veel meer spullen die we zouden kunnen delen, of lenen van elkaar. Een snoeischaar om je boom mee te snoeien bijvoorbeeld, vertelt Nicole Stofberg, lector platformeconomie aan de Haagse Hogeschool in Villa VdB.

"Voor mij is het heel logisch. Ga maar na hoeveel spullen we collectief hebben die we maar zelden gebruiken. Als je minder koopt heb je een minder grote ecologische voetafdruk. Verder is het ook goed voor je portemonnee en je zal versteld staan hoe leuk het sociaal is. Als je een vraag hebt, reageren buren vaak massaal."

Alles wat je niet dagelijks gebruikt of wat je maar kort gebruikt, leent zich voor delen met een ander. "Speelgoed bijvoorbeeld; 66 procent van het kinderspeelgoed ligt nog thuis terwijl er alweer wat nieuws wordt aangeschaft. En ook alles wat stof verzamelt in de schuur. Als iedereen even visualiseert wat er in de schuur of op zolder allemaal staat; dat kan allemaal in de circulatie!"

Eng

Toch vinden veel mensen het eng om hun spelen uit te lenen. Dus moet je zorgen dat het veilig gebeurt. Platforms die dit organiseren kunnen risico’s en twijfels bij mensen wegnemen. "Platforms zoals Peerby en Snappcar hebben mechanismen ingebouwd om het veiliger te maken. De profielen op dit soort platforms zijn geverifieerd en daarmee voorkom je diefstal. Ook werken ze met een paar garanties zodat als er wat misgaat er wel een schadevergoeding mogelijk is. En dan vind ik het helemaal niet erg om een beetje te betalen voor dit soort platforms, want veiligheid is niet gratis."

Paard gezocht

Het blijft moeilijk om de massa mee te krijgen, beaamt Stofberg. "Je moet het straat voor straat opbouwen. Je moet ambassadeurs hebben. Als ik tien minuten moet fietsen om een snoeischaar te lenen, bestel ik die toch liever online. Dus er moet voldoende aanbod zijn in je eigen buurt." Zelf is Stofberg nog hard op zoek naar iemand om een paard mee te delen. Haar passie is paardrijden maar de zorg en de kosten zijn te zwaar om in haar eentje te dragen. Waarvan akte.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie