Economie
EO

Hoe een studentenproject in een paar jaar uitgroeide tot een miljoenenbedrijf in batterijen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een studentenproject in een paar jaar uitgroeide tot een miljoenenbedrijf in batterijen

Het verhaal van het batterijbedrijf ELEO klinkt als een jongensboek: een paar studenten van de TU Eindhoven bouwden zes jaar geleden voor hun studie een elektrische motorfiets en een paar jaar later is daar een miljoenenbedrijf uit ontstaan. Afgelopen donderdag opende koning Willem-Alexander een nieuwe fabriek in Helmond.

Oprichter Bas Verkaik is trots op wat de afgelopen jaren bereikt is, vertelde hij in Geld of je Leven. Waar de automarkt steeds elektrischer wordt, richt ELEO zich op nieuwe markten: "We richten ons op industriële toepassingen. Mensen denken bij elektrische voertuigen aan auto’s, maar in de achtergronden van onze levens zijn er heel veel machines die op dit moment een dieselmotor hebben. Graafmachines en landbouwmachines bijvoorbeeld", vertelt hij.

Op dit moment worden er aan grote bouwbedrijven al elektrische voertuigen verkocht, zoals stoomwalsen. Dit is momenteel nog wel erg duur: een elektrische stoomwals is twee keer zo duur als een dieselwals. Maar volgens Verkaik verdien je dat wel terug: "Het onderhoud is nihil en de stroomprijs is ook lager." De batterijmaker wil echt een volwaardig alternatief bieden: een machine op diesel kan de hele dag draaien, dus zijn elektrische machine moet dat ook kunnen.

Oprichter nieuwe Nederlandse batterijfabriek heeft grote ambities

ELEO beperkt zich niet tot Nederland. "Kopers van dit soort materieel zijn geen lokale spelers maar internationale miljardenbedrijven", zegt Verkaik. Onlangs werd er bijvoorbeeld een investeerder aan Japan aangetrokken.

Ook de VS biedt kansen, denkt Verkaik, omdat president Biden onlangs veel geld uittrok voor verduurzaming. Daarvoor moet ELEO wel naar Amerika: "We willen onze productie graag dichtbij onze afnemers doen."

De fabriek van ELEO is overigens gesitueerd naast die van Lightyear. Dit bedrijf, dat auto's op zonnepanelen maakte, kondigde afgelopen week juist haar failissement aan.

Ster advertentie
Ster advertentie