Binnenland
AVROTROS

'Arbeidskosten voor verduurzamen van huizen zijn toegenomen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Arbeidskosten voor verduurzamen van huizen zijn toegenomen'

De warmtepomp voor in huizen wordt de komende jaren goedkoper. Maar, om die te plaatsen is het goed isoleren van je huis essentieel. En juist dat wordt duurder. Dat zegt Paul van den Hout van HomeQGo op het nieuws dat vergroening duurder wordt.

We zijn fors meer geld kwijt om huizen te vergroenen dan het kabinet tot nu toe heeft voorgespiegeld, schrijft het AD vanmorgen. Dat komt door een rekenfout van Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die bedragen te laag heeft ingeschat bij de berekening voor de nationale kosten voor maatregelen in het klimaatakkoord.

Bouwkosten stijgen, warmtepomp goedkoper

"We zijn een aantal kostenposten vergeten", zo reageerde Nico Hoogervorst vanmorgen bij Radio EenVandaag op de berichtgeving. En dat kan er zomaar voor zorgen dat kosten als btw, en ook het idee dat aannemers winst willen maken en dus meer vragen dan voor het minimumtarief, niet zijn mee berekend. Dat zijn vrij essentiële kosten voor woningeigenaren.

Paul van den Hout is directeur van HomeQGo, een organisatie die mensen helpt bij het verduurzamen van woningen. Een club dus die bij uitstek zicht heeft op de kosten van bepaalde zaken als het gaat om bijvoorbeeld de isolatie van je woning. "Daar zien we de kosten zeker stijgen, we onderhouden nauw contact met bouwers, aannemers, en alle kosten waar mensen bij aanwezig zijn, arbeidskosten, zien we stijgen."

Oerwoud aan subsidieregelingen

Maar als je je huis dan geïsoleerd hebt, en je neemt daar even de tijd voor, dan heb je het voordeel dat je in de toekomst vermoedelijk een goedkopere warmtepomp hebt dan dat je er nu een aanschaft. Van den Hout ziet de prijzen daarvan in de toekomst zeker dalen; "en zo ging het ook met zonnepanelen, die zijn flink goedkoper geworden de afgelopen jaren."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie