Binnenland
BNNVARA

Tamme vos? Jaag hem weg!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Tamme vos? Jaag hem weg!

Een vos voeren is niet wenselijk, sterker nog, Stichting Wildopvang.nl en Zoogdieren- en Vogelopvang Stichting De Toevlucht roepen iedereen op om geen vossen te voeren. Het kan namelijk zorgen voor tam gedrag en dat is niet de bedoeling, wordt uitgelegd in Vroege Vogels.

Het komt steeds vaker voor dat vossen al dan niet opzettelijk gevoerd worden en tam gedrag gaan vertonen. Zo kan een vos zich door een kattenluik naar binnen wurmen omdat hij in de buurt gevoerd wordt, maar zijn er ook vossen die langs flats en over universiteitsterreinen struinen omdat ze weten dat daar wat te eten vinden valt.

Sluwheid ontwikkelen

Op het Science Park in Amsterdam bijvoorbeeld laten studenten nogal eens voedsel slingeren. Vossen eten alles, tot pizzapunten aan toe. In de Bijlmer zie je tussen de flats vossen lopen: mensen gooien half afgekloven kippenpoten over het balkon.

Op het Science Park is een vos gevonden die nu in de opvang zit, waar hij weer schuwheid voor mensen moet gaan ontwikkelen. Uiteindelijk moet hij op de vlucht slaan wanneer hij mensen ziet en zelf weer gaan jagen op zijn eten, kortom weer natuurlijk gedrag gaan vertonen.

Overlast

Daarom is het belangrijk dat als je een vos tegenkomt, geen contact met hem te maken. Een vos moet de mens niet gaan associëren met voedsel, anders gaat hij voor meer overlast zorgen. Want als er te veel overlast door vos is, en bewoners klagen te veel, wordt de wildbeheereenheid van de provincie erbij geroepen en wordt de vos afgemaakt. Het advies is dan ook als je een vos in het stedelijk gebied tegenkomt, zoveel mogelijk lawaai te maken waardoor de vos op de vlucht slaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voer de vos niet!

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie