Binnenland
MAX

Olifantenpaadjes: de een is fan, voor de ander is het een doorn in het oog

foto: Pien van Diepen
  1. Nieuwschevron right
  2. Olifantenpaadjes: de een is fan, voor de ander is het een doorn in het oog

Even die paar passen afsnijden om sneller op de plaats van bestemming te komen of toch dat ene pad dwars over de hei nemen in een natuurgebied. We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan: het bewandelen van een olifantenpaadje. Fotograaf Jan-Dirk van der Burg is fan van de paden en maakte in 2011 een boek over olifantenpaadjes. Het Goois Natuurreservaat is minder blij met de paadjes en doet er alles aan om ze te voorkomen. Beide verhalen worden verteld in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

De fotograaf noemt zichzelf een grootverbruiker van het olifantenpad: "Als ik er een zie, dan stamp ik het meteen aan." Volgens hem is een olifantenpad een pad dat voor de kortste weg van A naar B zorgt. "Deze weg krijgen we niet gefaciliteerd door stedenbouwkundige of landschapsarchitecten en dus maakt de mens het zelf", legt Van der Burg uit.

Veilige ongehoorzaamheid

De paden ontstaan volgens de fotograaf door burgerlijke ongehoorzaamheid: "Als er een omweg aangeboden wordt en het einddoel is nog niet in zicht, dan ben je geneigd om die weg te volgen. Maar zodra je einddoel al in zicht is, dan accepteer je die omweg niet meer en ontstaat er een logisch, korter olifantenpad." Deze vorm van ongehoorzaamheid wordt door de rest van de mensen sympathiek gevonden. "Het maakt mensen ook vrolijk als ze een paadje zien", vertelt Van der Burg.

Tegenstanders

Niet iedereen is even blij met de paden, bij het Goois Natuurreservaat proberen ze de paadjes juist dicht te gooien. Volgens Peter van Kampen van het Goois Natuurreservaat ontstaan de paden doordat dieren door het natuurgebied heen trekken. "Mensen zien dat kleine pad dan liggen en besluiten het ook te gebruiken. Daardoor wordt het groter en ontstaat er een olifantenpad", legt Van Kampen uit. Het ontstaan van de paden is slecht voor de natuur: "Het natuurgebied wordt in kleine stukken gesnipperd, daardoor hebben dieren niet genoeg ruimte om rustig te kunnen broeden." Daardoor gooit Van Kampen de paden nu dicht met takken: "Op die manier krijgen de dieren meer rust en ruimte."

De fotograaf is het niet eens met het dichtgooien van de paden in de natuur. "Er wordt daardoor natuurlijk gedrag verboden", legt hij uit. Volgens hem zal er door de versperringen wel weer een nieuw pad ontstaan en moet men creatiever kijken naar de natuurbeleving. "Tegenwoordig rijdt de gemiddelde Nederlander eerst met de auto naar een bos om van de natuur te genieten, kijk eens in je voortuin wat daar allemaal te vinden is", legt Van der Burg uit.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie