Binnenland
BNNVARA

Wat is de plek van de vos in de Nederlandse natuur?

foto: Vroege Vogels/Angela Louwefoto: Vroege Vogels/Angela Louwe
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is de plek van de vos in de Nederlandse natuur?

Kippenhouders en vossen gaan niet goed samen, maar ook weidevogels en vossen kunnen niet door één deur. Wat is de plek van de vos in de Nederlandse natuur? Dat vertellen Amsterdamse stadsecoloog Sasja Voet en boswachter Mark Kras van Hollands Duin in een nieuwe aflevering van Vroege Vogels en Andere Dieren.

#12 - VVEAD: De vos: slim of sluw? - Zo klonk Nederland: Van mammoet tot halsbandparkiet

De vos is familie van de hond, maar onder de meeste mensen minder geliefd. Deze jager heeft een lang CV van leeggeroofde kippenrennen. Dat vossen nog wel eens een kippenren leegroven komt door zijn opportunistische karakter. Ze leven van wat zich het makkelijkst laat vangen. Op het hoofdmenu staan vooral kleine knaagdieren, hazen en konijnen, maar dus ook vogels zoals kippen. Per dag moet de vos ongeveer een halve kilo eten. Vossen bewaren wel eens voedsel achter boomschors of in een met aarde bedekt kuiltje. Maanden later weet de vos dit voedsel nog weer te vinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lang viel de vos onder de jachtwet en werd hij flink bejaagd, vooral omdat de weidevogels beschermt moesten worden. Maar daar kwam verandering in, want de bejaging had weinig effect op de totale populatie en de vos wist constant nieuwe gebieden te vinden.

Doordat de vos erg gemakkelijk nieuwe gebieden ontdekt, komt er ook wel eens een dier in een tuin en dus ook op een plek waar een kippenren staat. Met goed schrikdraad of een hond kan de vos weg worden gehouden bij je geliefde kippen.

Vos in Vroege Vogels en Andere Dieren

Moet je de vos nou slim of sluw noemen? En wat is zijn plek in de Nederlandse natuur, waar de vos de regelrechte vijand is van weidevogels? In aflevering 12 van de podcast ‘Vroege Vogels en andere dieren’ delen Amsterdamse stadsecoloog Sasja Voet en boswachter Mark Kras van Hollands Duin hun voorliefde voor de vos met bioloog Auke-Florian Hiemstra en Vroege Vogel Anneke Naafs.

Ster advertentie
Ster advertentie