Binnenland
BNNVARA

Buitenpoes of binnenkater: waar hoort de kat?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Buitenpoes of binnenkater: waar hoort de kat?

Moeten we katten binnen houden zodat ze geen slachtoffers kunnen maken in de natuur? Dat is een discussie die al jarenlang gaande is. De stichting Huiskat Thuiskat pleit voor het binnen houden van katten. Vroege Vogels duikt in de discussie en de nieuwe plannen van minister Adema.

Om een duidelijk beeld te krijgen hoeveel katten Nederland daadwerkelijk telt heeft minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten om bij katten een chipplicht in te gaan voeren. Zodat zoekgeraakte katten sneller met hun eigenaar kunnen worden herenigd en zal het makkelijker worden om zwerfkatten zonder eigenaar aan te pakken.

Volgens het ministerie zijn er in Nederland zo'n 2,9 miljoen huiskatten en de schattingen over het aantal zwerfkatten lopen sterk uiteen. Per jaar worden zo'n 60.000 katten als vermist opgegeven.

Huiskat thuiskat

De stichting Huiskat Thuiskat pleit voor het binnen houden van katten. Volgens de stichting is het naar buiten laten onwettig omdat het in strijd is met de natuurwetgeving waardoor vogels en andere dieren bescherming dienen te hebben. De actiegroep diende afgelopen jaar een handhavingsverzoek in bij minister Christianne van der Wal (natuur), maar volgens de minister deugde het juridisch wel degelijk dat katten naar buiten gaan. Nu bereidt de actiegroep het indienen van een landelijke klacht voor.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie