Binnenland
MAX

'Huiskatten moeten binnen blijven', stichting onderneemt actie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Huiskatten moeten binnen blijven', stichting onderneemt actie

De drie miljoen huiskatten die buiten komen, vangen jaarlijks miljoenen beschermde dieren, zoals vogels en kleine knaagdieren. En dus zouden ze voortaan binnen moeten blijven. Daarvoor strijdt de stichting 'Huiskat Thuiskat'. En ze zijn bereid daar een juridische strijd voor te voeren. "Maar dat roept wel emoties op", merkt de advocaat van de stichting op in Villa VdB.

"Veel mensen vinden het belangrijk dat hun kat buiten komt. Maar de vrijheid voor de baasjes om hun kat los te laten lopen, eindigt waar de bescherming van beschermde diersoorten begint", zegt Roel van Dijk, de advocaat van de stichting Huiskat Thuiskat. Want, vindt hij, katten moeten niet in staat gesteld worden om vogels en andere beschermde dieren te pakken te nemen. Want de huiskat zorgt jaarlijks voor vele miljoenen slachtoffers en dat wil de stichting voorkomen.

Aanlijnen of binnenhouden

"Het is een groot probleem en voor veel mensen een blinde vlek", stelt Van Dijk. Hij vindt het scheef dat hondenbezitters een flinke straf kunnen krijgen als hun loslopende hond in het bos een reekalf aanvalt, maar dat katten ongestoord hun gang kunnen gaan buiten. Aanlijnen of binnenhouden, is het devies van de stichting. Die vindt dat de overheid moet handhaven op de huidige regels, namelijk dat beschermde diersoorten ook echt beschermd worden. Toch heeft de stichting bij de minister al bot gevangen. En dus wordt er nu een poging gedaan via de provincies.

Naar de rechter

Want bij alle provincies is de stichting van plan om een handhavingsverzoek in te dienen. "Dat doen we door in elke provincie bewijs aan te leveren van gedode wilde dieren met daarbij de gegevens van de eigenaar van de kat die dat gedaan heeft." Treedt de provincie niet op? Dan stapt Huiskat Thuiskat naar de rechter. Maar hoe krijg je alle kattenbaasjes zo ver om hun dier binnen te houden of aan te lijnen? Dat vindt Van Dijk aan de overheid, die daarop dan beleid zou moeten maken.

Kattenbelletje

En als alle katten verplicht een kattenbelletje moeten dragen? Dat is volgens Van Dijk geen oplossing: "Een belletje scheelt misschien iets, maar zo'n belletje is lang niet 100% effectief. Een kat leert andere jachttechnieken aan, zoals sluipen. Dus voor het grote verhaal is dit helaas geen oplossing." Wat wel een optie zou zijn voor Huiskat Thuiskat; een sterfhuisconstructie. Alle katten die op dit moment buiten zijn, mogen dat de rest van hun leven blijven doen. Maar alle katten die vanaf nu geboren worden, moeten door hun baasje in de gaten gehouden worden. Zodat die dan geen vogeltjes, muizen of andere dieren meer doden.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie