Binnenland
BNNVARA

Help tuinvogels: tel ze!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Help tuinvogels: tel ze!

Het grootste burgerwetenschappelijke project van Nederland (170.000 deelnemers in 2022) gaat bijna weer van start; de Nationale Tuinvogeltelling. In het weekend van 27, 28 en 29 januari kan iedereen voor een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon tellen. Waarom dit belangrijk is, en naar welke resultaten vogelonderzoekers het meest benieuwd zijn vertelt Stefan Vreugdenhil van Vogelbescherming Nederland in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Uit de laatste vogelbalans, een rapport dat de ontwikkelingen op vogelgebied samenvat, blijkt dat het niet goed is gesteld met stadsvogels. Alhoewel de slechtvalk in aantal toeneemt, staan bijvoorbeeld de 'gewone' huismus en turkse tortel in de min. Het totaal aantal broedende stadsvogels is in de jaren '90 sterk afgenomen en is sindsdien niet meer opgekrabbeld. Reden te meer de vogels in tuinen en op balkons extra goed in de gaten te houden.

Groenling en merel onder vergrootglas

Alhoewel vogels ook op andere, meer professionele, manieren gemonitord worden, geven de resultaten van de tuinvogeltelling belangrijke aanvullende informatie. Zo is duidelijk geworden dat de spreeuw veel minder wordt gezien als tuinvogel. Ook blijkt de merel, waarvan er vanaf 2016 veel stierven aan het usutu-virus, zich weer voorzichtig te herstellen.

Vogelbescherming Nederland is erg benieuwd of de positieve trend van merels zich dit jaar voortzet. Een nieuw zorgenkindje is de groenling, een vinkachtige vogel met verschillende groentinten. Deze vogel neemt al een aantal jaren af, vooral in stedelijk gebied. Reden hiervoor kan de uitbraak van ziekte ‘het geel’ zijn, maar veel is niet bekend over de afname. Vogelbescherming Nederland is nieuwsgierig of de negatieve trend van groenlingen te zien blijft in tuinen.

Andere manieren om tuinvogels te helpen

Naast tellen kunnen tuinvogels ook op andere manieren geholpen worden. Inmiddels is het positieve effect van tegels wippen bekend, maar helaas zijn struiken nog een ondergeschoven kindje. Dat terwijl ze belangrijke nestelgelegenheden en voedsel kunnen bieden. Plant het liefst struiken die van nature hier voorkomen, deze hebben de meest positieve invloed op de biodiversiteit (en dus op vogels) in de tuin.

De Nationale Tuinvogeltelling is op 27, 28 en 29 januari. Lees hier hoe je mee kunt doen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie