Binnenland
KRO-NCRV

'Duitse talkshows hebben AfD groot gemaakt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Duitse talkshows hebben AfD groot gemaakt'

Olaf Zimmermann, directeur van de Duitse Cultuurraad, vindt dat Duitse talkshows het rechtspopulisme groot hebben gemaakt en dat ze daarom een jaar niet moeten uitzenden. Terecht? "De toon is inderdaad heel provocerend", zegt voormalig Duitsland-correspondent Margriet Brandsma in het Mediaforum van Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Saaie paneldiscussies

Volgens Brandsma zijn de Duitse talkshows van de ARD en ZDF niet te vergelijken met Nederlandse programma’s als Pauw en Jinek. "In Nederland zijn we gewend aan infotainment. Er is een zwaar onderwerp, dan weer iets lichts. In Duitsland gaat het een uur lang over één thema en er zitten vijf gasten aan tafel die de hele tijd blijven zitten. In Nederland zou dat format geen stand houden."

Verkrampte situatie

Maar waarom vindt Zimmermann dat de praatprogramma’s de populistische partij AfD in de kaart hebben gespeeld? "Het gaat om de toon van die talkshows", zegt Brandsma. "De stellingen zijn heel provocerend: hoe lang zijn wij nog tolerant? Nou, daarmee hoeft de AfD zelf niet eens aan tafel te zitten."

Volgens de oud-Duitslandcorrespondent ontstaat er een heel verkrampte situatie, omdat de overige partijen altijd in de verdediging zitten met dergelijke stellingen. "En tuurlijk, AfD heeft 12 procent gehaald - echt een factor van belang – maar ze hebben nu een invloed op het politieke debat die hun politieke relevantie niet rechtvaardigt."

'Zimmermann gaat te ver'

De opmerking van Zimmermann, die hij overigens op persoonlijke titel tweette, zal niet leiden tot een daadwerkelijke stop van de programma’s, maar: "Het is bedoeld als oproep, als in: denk hier nou eens over na. Je ziet dat het wel leidt tot zelfreflectie. Kranten vragen bijvoorbeeld aan hun lezers: wat vinden jullie? Ook bij de ARD en de ZDF wordt erover gesproken. In die zin is het doel bereikt."

Brandsma vindt trouwens niet dat de talkshows ervoor hebben gezorgd dat AfD in het Duitse parlement terecht is gekomen, zoals Zimmermann beweert. "Dat vind ik te ver gaan. Als je dit soort beweringen doet moet je ze echt kunnen onderbouwen. Hij maakt zich nu een beetje schuldig aan wat hij de omroepen verwijt."

Ster advertentie
Ster advertentie