Binnenland
BNNVARA

Insect van het jaar 2024 van start: dit zijn de genomineerden

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Insect van het jaar 2024 van start: dit zijn de genomineerden

Na de verkiezing van de waterschorpioen en de wc-motmug wordt het dit jaar weer spannend. Welk insect gaat er dit jaar met de titel 'insect van het jaar' vandoor? Insectenonderzoeker Aglaia Bouma van Naturalis maakt de genomineerden bekend in Vroege Vogels.

Onderzoekers van Naturalis, EIS kenniscentrum insecten en Taxon Expedities hebben op basis van honderden inzendingen de onderstaande shortlist gekozen. Ze selecteerden hun favoriet uit de lijst en zo zijn de vaakst gemarkeerde insecten op de shortlist terechtgekomen. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er - behalve misschien de veldkrekel - bijna geen één van de op de shortlist gezette insecten bekend is bij een groot publiek.

Wilt u stemmen? Klik dan hier.

"Een vlinder of een hommel, dat kennen mensen wel, maar wij vinden het juist leuk om aandacht geven aan de wat minder aaibare insecten. Die kunnen net zo speciaal zijn" zegt Bouma daarover.

De shortlist

Klimopkevercicade - Issus coleoptratus - vertegenwoordigd door kunstenares en schrijver Tinkebell. Vooral de jonkies van deze cicade zijn bijzonder: ze hebben wasdraden aan hun achterste waardoor de suikerrijke ontlasting niet blijft plakken en tandwielen tussen hun heupen om goed gericht te springen.

Kuststeenspringer - Petrobius brevistylis - gepromoot door cabaretier en radiomaker Dolf Jansen. Een oerinsect dat ontstond voordat vleugels evolueerden en dat zijn sprieten kan afbreken om te ontsnappen. Die groeien daarna weer aan.

Reuzenertswesp - Leucospis dorsigera - bijgestaan door journalist en presentator Merel Westrik. Deze wesp heeft geen angel, maar een legbuis die over haar rug opgeborgen ligt en die ze door hard hout kan boren door haar lichaam als het ware uit te klappen.

Veldkrekel - Gryllus campestris - met presentator en schrijver Maurice Lede als ambassadeur. Als een mannelijke veldkrekel een vrouw zoekt, maakt hij een podium bij de ingang van zijn holletje en gaat daar zingen door zijn vleugels over elkaar te wrijven.

Veldwespwaaiertje - Xenos vesparum - gesteund door actrice en zangeres Babette van Veen. Een bizar beestje dat samen met een wespenlarve groot wordt: daar zit ze in. De wijfjes blijven daar hun hele leven en kunnen ervoor zorgen dat de wesp waarin ze wonen maanden oud wordt, in plaats van weken.

Prijs

Op 14 april wordt de uitslag bekendgemaakt tijdens een speciale uitzending van Vroege Vogels in museum Naturalis. De winnaar krijgt geen wisselbokaal, maar extra aandacht en een wetenschappelijk onderzoek naar die soort. Onder de stemmers wordt ook iets verloot: de winnaar mag met de ambassadeur en een expert op excursie om de insect van het jaar in het echt te ontmoeten.

Wilt u stemmen? Klik dan hier.

Verkiezing Insect van het Jaar: de kanshebbers

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie