Binnenland
BNNVARA

Actie tegen fastfooddrive-in aan rand van de natuur in Rheden

foto: Henny Radstaakfoto: Henny Radstaak
  1. Nieuwschevron right
  2. Actie tegen fastfooddrive-in aan rand van de natuur in Rheden

Nu zit er nog een relatief rustig Chinees restaurant aan de Arnhemsestraatweg in Rheden. Maar de hamburgergigant met de grote gele M in het logo wil op die plek een drive-in restaurant neerzetten, pal langs de rand van het Nationaal Park De Veluwezoom. Bewoners zijn tegen, en niet alleen omdat zij zelf overlast vrezen door het vele verkeer dat het fastfood-restaurant gaat genereren, maar ook omdat de natuur daar hinder van gaat ondervinden. Ruim 14.000 mensen hebben al een handtekening gezet onder een petitie. Vroege Vogels nam een kijkje in de Gelderse plaats.

"Het Chinese restaurant dat er nu zit is maar beperkt open, zes dagen per week van 16 tot 20 uur", vertelt naaste buurman Dammy Evertsen. "Daar komen zo'n 40 bezoekers per dag, en de fastfood-drive-in zal tot uur of één of twee 's nachts open zijn en zal gemiddeld zo'n 2000 verkeersbewegingen per dag genereren", beweert hij.

Gele 'M' in groene oase

En dat zal dassen, vossen, reeën en vleermuizen gaan verstoren. Toch is niet alleen maar een geval van Nimby (not-in-my-backyard), zegt omwonende Stephanie Alexander: "Veel mensen weten dat het hier een groene oase is, de Posbank staat bekend als een mooie toeristische regio. Voor mijn gevoel past hier niet zo'n drive-in restaurant bij, dat trekt een heel ander publiek aan."

Gemeente Rheden in spagaat

De gemeente Rheden zit volgens Groen Links-wethouder Paul Hofman in een spagaat. "Eerlijk gezegd zijn wij ook wat overvallen door de aanvraag voor de bouw van deze drive-in. Het is een heel kwetsbaar gebied, een mooi groen glooiend landschap tussen de IJssel en de Veluwe."

Hofman vervolgt: "Wij maken ons ook wel zorgen om deze aanvraag en wij snappen de zorgen van de buurt goed. Er is al een horecabestemming voor deze locatie, wij kunnen alleen toetsen of de aanvraag past binnen het bestemmingsplan, de welstandsnota en het bouwbesluit." De uitslag van die toetsing volgt in april. De omwonenden blijven niet stil zitten en stappen binnenkort ook naar de provincie.

Meer over de komst van - en de actie tegen de komst van het hamburgerrestaurant vanavond bij ‘Dijkstra en Evenblij ter plekke’, tussen 19:00 en 21:00 bij BNNVARA op NPO Radio 1.

Actie tegen fastfooddrive-in aan rand van de natuur

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie