Binnenland
BNNVARA

Stem voor het Insect van het Jaar 2023!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Stem voor het Insect van het Jaar 2023!

De Insect van het Jaar verkiezing is weer van start gegaan! De aftrap was vanochtend in Vroege Vogels te horen. Tot de ambassadeurs van de insecten behoren dit jaar onder andere Youp van 't Hek en Chazia Mourali.

Het goudoogje - ambassadeur: cabaretier Youp van ‘t Hek

Het goudoogje is een gaasvlieg. In de overwinteringsfase is dit insect bruin, maar in de lente krijgt hij een prachtige groene kleur. een geelbruine kleur naar groen. Hij dankt zijn naam aan de prachtige ogen, een soort gouden kerstballen. Als larve is het goudoogje een hongerig monstertje dat met sikkelvormige, holle kaken bladluizen leegzuigt. Als volwassen insect juist fragiel en elegant. Een insect vol tegenstellingen.

De beverkever - ambassadeur: hoogleraar didactiek van de informatica Feliene Hermans

Het is een minuscule kever, en lijkt daarom op een vlo. Maar het is toch echt een kever: de beverkever. Hij leeft dan weer als een luis in de pels van de bever. Verder is dit insect vrij mysterieus, niemand weet wat hij eet. Zal de bever er last van hebben?

De boskakkerlak - ambassadeur: weerpresentator Reinier van den Berg

De boskakkerlak zal je in huis nooit tegenkomen, maar in het bos of op de hei is die erg algemeen. De vrouwtjes dragen hun eipakket met zich mee als een soort damestasje.

De gewone tweevleugel - ambassadeur: presentator Chazia Mourali

Een elegante eendagsvlieg. Als jonkie een waternimf met golvende kieuwen en als volwassen insect een teer dier met sierlijke staartdraden. De mannetjes hebben maffe muffinogen. De vrouwtjes kunnen veel langer vliegen en hebben een bijzondere manier van eitjes leggen. De eitjes ontwikkelen zich namelijk in het lichaam van de gewone tweevleugel, terwijl de meeste insecten in een vroeger stadium hun eitjes afzetten om er vervolgens nooit meer naar om te kijken. Ze legt de eitjes in het water, waar ze meteen uitkomen.

Aandacht voor het insect

Iedereen kent wel de vlinder en de bij, maar het doel van deze verkiezing is juist om meer aandacht te genereren voor andere insecten die minder 'aaibaar' zijn. Elk insect heeft een ambassadeur, bekende en minder bekende Nederlanders die de insecten in het zonnetje moeten zetten. In 2022 won de waterschorpioen de felbegeerde titel.

Deze insecten maken kans op de titel 'Insect van het jaar'

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie