Binnenland
EONOS

Waarom makelaar Alex van Keulen strijdt tegen onrecht: 'Ik ben twee keer gereanimeerd'

foto: EO-NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom makelaar Alex van Keulen strijdt tegen onrecht: 'Ik ben twee keer gereanimeerd'

Op tv zien we hoe makelaar Alex van Keulen wanhopige mensen te hulp schiet, bijvoorbeeld met de gedwongen verkoop van hun huis. Waar komt die drang om anderen te helpen vandaan? "Ik kan er slecht tegen als burgers geen partij zijn voor de zwaargewichten in onze maatschappij", vertelt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

Tv-makelaar Alex van Keulen is nu ook schrijver van het boek: "Wat de gek ervoor geeft"

Uitstel van Executie, of Kopen zonder Kijken: programma’s waar je de bekende makelaar Alex van Keulen vast wel van kent. Mensen die in het nauw komen, schiet hij te hulp.

Afgelopen vrijdag verscheen zijn boek Wat de gek ervoor geeft. Daarin geeft hij een inkijkje in de wereld van vastgoed, maar geeft hij bijvoorbeeld ook de do's en don'ts bij het kopen van een huis.

Mensen helpen, dat is waar hij het voor doet. Zo zagen we in het programma Uitstel van Executie hoe Van Keulen in de bres sprong voor mensen die door onvoorziene omstandigheden in de schulden kwamen en met hun huis omhoog zaten. Hij zorgde dat het huis te verkopen was, waardoor de problemen werden opgelost.

Hele gezinnen op straat

"In 2008 was het aantal woningveilingen gigantisch", vertelt hij over het ontstaan van dat programma. "Je hoefde maar even een achterstand te hebben: hele gezinnen met kinderen werden zonder pardon op straat gezet."

Een verhaal dat hem bijbleef, was dat van Jacqueline. "Ze had drie kinderen verloren en zat in de schulden. Net toen ze weer licht aan het einde van de tunnel zag door het programma, kwam haar man ook nog eens om. Wij zorgden dat het huis verkoopbaar werd en hielden de bank op afstand. Uiteindelijk is het goed gekomen."

Opgevoed door broers en zussen

Een andere manier om mensen te helpen, is pleegzorg. Van Keulen is ambassadeur van de pleegzorg. Dat hij zich er zo hard voor maakt, komt ook door zijn eigen jeugd. "Thuis waren we met tien kinderen. Dat liep in de papieren en toen is mijn vader vertrokken", blikt hij openhartig terug. "Ik heb hem nooit gekend."

Zijn moeder had het zwaar en was niet in staat om voor de kinderen te zorgen. "Ze was op. Misschien wel depressief. Gelukkig had ik veel broers en zussen waar ik me aan kon optrekken en waardoor ik uiteindelijk best goed terecht ben gekomen."

Kans van één op een miljoen

Bepalend in zijn leven was myocarditis: een ontstoken hartspier. "Ik ben twee keer gereanimeerd", vertelt hij daarover. "Ik had een kans van één op een miljoen, zei de arts. Toen zei mijn vrouw: als er een kans is, dan gaat hij hem pakken. Uiteindelijk is het gelukt, ik heb veel geluk gehad."

"Heel eerlijk: het is het beste wat me is overgekomen", zegt Van Keulen nu. “Ik heb toen mijn leven ten goede omgegooid. Daarbij kwam ik toevallig in contact met een vrouw van wie de echtgenoot net was overleden, en waarbij de notaris en de makelaar haar woning voor weinig geld probeerden af te troggelen. Toen wist ik gewoon: dit wil ik doen. Zo is ook Uitstel van Executie ontstaan." Dat programma keert dit najaar weer terug op televisie.

Hij wordt boos als burgers in de knel komen en daarbij op weinig begrip kunnen rekenen. Zo komt ook het voorbeeld van Anneke aan bod: na twintig jaar kwam ze erachter dat haar woning een bedrijfswoning bleek te zijn, zonder dat de gemeente hier overtuigend bewijs voor leverde. “De schade was minimaal 200.000 euro en ze werd van het kastje naar de muur gestuurd. Ik kan er slecht tegen als mensen geen partij zijn voor wethouders, deurwaarders, de zwaargewichten in onze maatschappij.”

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie