Binnenland
NOS

Hersenen van angstige mensen werken anders dan die van niet-angstige mensen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hersenen van angstige mensen werken anders dan die van niet-angstige mensen

Uit onderzoek van het Donders Instituut aan de Radboud Universiteit blijkt dat hersenen van angstige mensen anders werken in lastige situaties dan van mensen die niet angstig zijn. In sociaal lastige situaties raken ze snel overprikkeld en gebruiken voor het nemen van besluiten in die situaties een daarvoor minder geschikt deel van de hersenen. Bob Bramson is een van de onderzoekers en vertelt meer.

Hersenen van angstige mensen werken anders

Emotionele reacties

"We hebben verschillende mensen uitgenodigd voor onderzoek. hoog-angstige mensen en niet angstige mensen. Die hebben we gemeten in een MRI-scanner, waarbij we keken naar verschillende hersengebieden", vertelt Bramson. "We hebben ze getest door ze boze en blije gezichten te laten zien die ze zo snel mogelijk moesten benaderen en vermijden. Toen we deelnemers vroegen om af te gaan op de boze gezichten, zagen we een verschil in controle over automatische emotionele reacties."

Therapievormen verbeteren

Daaruit bleek dat angstige mensen dat minder goed kunnen. "Tijdens dat gedrag hadden zij minder activatie in hersengebieden die normale mensen gebruiken voor dat soort controle. Het gebied was bij angstige mensen juist overprikkeld en ze kregen dus meer informatie van emotiegebieden." Dat resulteert in een emotionelere en overprikkelde reactie. "Uiteindelijk hopen wij dat we therapievormen beter kunnen maken voor angstige mensen, dat is het doel van dit onderzoek. We willen ook kijken of we therapie kunnen verbeteren met bijvoorbeeld hersenstimulatie", eindigt Bramson.

item hersenen

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie