Binnenland
BNNVARA

Het is nú de tijd om eenden te spotten!

foto: Vroege Vogels/Kees Vennekerfoto: Vroege Vogels/Kees Venneker
  1. Nieuwschevron right
  2. Het is nú de tijd om eenden te spotten!

De winter is hét moment om te zoeken naar eenden. Juist dan zijn ze in hun prachtkleed en beginnen ze vaak voorzichtig te baltsen voordat ze naar hun broedgebieden in het hoge noorden trekken. In de winter telt Nederland veel meer eenden dan in andere seizoenen én zijn er soorten die je in in de zomer amper treft. Vroege Vogels zet een aantal eenden op een rijtje.

De zwarte zee-eend

De zwarte zee-eend, de naam geeft het al weg, is vooral zwart en zit graag op zee. Althans, in de winterperiode. In de zomer broeden ze noordelijker op de toendra en taiga. Alleen in het winterhalfjaar kun je ze in Nederland zien. Goede plekken om deze prachtige eend met een oranje toef op z’n snavel in de smiezen te krijgen zijn de Waddeneilanden en de Brouwersdam.

Nonnetje

Het is voor vele de mooiste wintereend van Nederland; het nonnetje. Met z'n witte lichaam en Mondriaan strepen is dit kleinste lid van de zaagbekken een bijzondere verschijning. Nonnetjes trekken in de lente terug naar hun broedplekken in het noorden van Rusland en Siberië. Daar broeden ze in holen in bomen veilig boven de grond. Het is een heel bijzonder gezicht om de jonge nonnetjes van grote hoogte uit de holen te zien springen, op weg naar het water.

Wintereenden: nonnetje

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eider

De eider is één van onze grootste eenden én een echte zeespecialist. Ze eten schelpdieren die ze in hun geheel opeten. Pas in de sterke spiermaag wordt de schelp gekraakt: "De maag van de eider fungeert eigenlijk als gebit", vertelt Erik Kleyheeg. In de zomer broeden er een paar duizend eiders in ons land, maar de winter is de beste tijd om ze te zoeken. In goede jaren overwinteren er bijna honderdduizend. Wie eiders zelf wil zien kan het best naar de Wadden of de Zeeuwse delta.

wintereenden eider (11 feb 24)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Krooneend

Het zijn opvallende wintergasten, de krooneenden. Met hun bruinoranje kop, zwarte borst en de helder koraalrode snavel lijken de mannetjes zo van de tekentafel te zijn gerold. Het vrouwtje is zoals bij de meeste eenden aanzienlijk minder opvallend, om niet op te vallen in de broedtijd. Zij heeft verschillende tinten bruin met een lichte wang en hals. Krooneenden grondelen en duiken en zijn dol op kranswieren.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie