Binnenland

Marion Koopmans: '538-testevenement moeilijk uit te leggen'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marion Koopmans: '538-testevenement moeilijk uit te leggen'

Met volle ziekenhuizen en ic's en zorgpersoneel dat op zijn tandvlees loopt, noemt viroloog Marion Koopmans de timing van het 538-testevenement dit weekend "ongelukkig". "Dit is moeilijk uit te leggen", zegt zij in Spraakmakers.

Volgens haar zitten we zitten we qua besmettingen en opnames op een "plateau" en zouden er eigenlijk geen grote evenementen gehouden moeten worden. Inhoudelijk vraagt zij zich af wat dit grootste Fieldlab-evenement toevoegt. "Ik zou willen weten wat je nog niet weet uit de experimenten die tot nu toe gedaan zijn."

Besluit terugdraaien

Koopmans is lid van het Outbreak Managment Team en adviseert het kabinet. Ze is verbaasd dat het kabinet nú besluit met zo'n groot evenement te komen en ze kan zich voorstellen dat – gezien kritiek – het plan wordt teruggedraaid.

'Heel veel geld'

Ook noemt ze het bedrag van 925 miljoen euro dat minister Hugo de Jonge uittrekt voor investeringen in de testinfrastructuur "heel veel geld". We komen volgens de viroloog in een fase waarbij extra testen een rol speelt, maar ze verwacht dat dit van korte duur is wanneer de vaccinaties verder gevorderd zijn.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie