Binnenland
KRO-NCRV

Jongeren vapen nog volop, ondanks verbod op smaakjes: 'Enige optie is verbieden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren vapen nog volop, ondanks verbod op smaakjes: 'Enige optie is verbieden'

Vapen wordt door velen gezien als een gezonder alternatief voor sigaretten. Maar in de vapes waar jongeren aan lurken zitten kankerverwekkende stoffen, giftige metalen en veel te veel nicotine, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. "De enige optie is het verbieden van wegwerp-vapes", zegt longarts Wanda de Kanter bij Spraakmakers.

De vape werd vijf jaar geleden geïntroduceerd en is steeds populairder geworden onder jongeren, mede door de smaakjes van de vapes. "Er is een enorme marketingexplosie geweest richting kinderen. Dat is het businessmodel van de tabaksindustrie. Als je een kind verslaafd maakt, heb je levenslang een klant", zegt De Kanter. Inmiddels zijn de smaakjes verboden in Nederland, maar jongeren weten die alsnog te vinden via illegale omwegen.

Handhaving

De Kanter meldt dat het verbod op smaakjes "niet gehandhaafd" wordt. "De epidemie onder jongeren is gigantisch." Aardbei, framboos, watermeloen, het zijn allemaal smaakjes die onderdeel zijn geweest van een "razendslimme" marketingcampagne vanuit de tabaksindustrie, stelt de longarts. "De enige optie is het verbieden."

Lood

"In een gewone sigaret zit tabak en allerlei stoffen die in rauwe vorm niet kankerverwekkend zijn. In elektronische vloeistof zitten andere stoffen die kankerverwekkend zijn. Maar het gaat om de hoeveelheid nicotine in de vapes", legt De Kanter uit. "Er zit zelfs lood in, waardoor je IQ kan dalen. Die oncontroleerbare vapes, je weet niet wat je kinderen binnenkrijgt. Je longen zijn niet gemaakt om zoveel nicotine binnen te krijgen. Je liquideert het brein."

Europees beleid

"Wij willen dat kinderen die na 2012 zijn geboren, nooit meer kunnen roken", concludeert De Kanter. Judith Tielens, Tweede Kamerlid namens de VVD, heeft een motie ingediend om meer controle te krijgen op vapes. "Die handhaving moet een stuk moderner, dus op de plekken waar het gebeurt, bijvoorbeeld online", noemt Tielens als oplossing. "We moeten het initiatief nemen op Europees niveau om het beleid te maken. Het moet onmogelijk gemaakt worden voor jongeren om dit te krijgen."

Verwoestende vorm van kanker

"Vapen bestaat nog maar vijf jaar en je ziet de resultaten pas jaren later", vertelt Danielle Cohen, longpatholoog bij Leiden UMC. "Wij zijn gefrustreerd. Wij zien dagelijks tientallen gevallen longkanker. Het is een van de meest verwoestende vormen van kanker. Wij willen jongeren niet verslaafd maken en hen als patiënten zien. Maar jongeren zullen altijd blijven experimenteren, dat hoort bij de leeftijd."

Tegengif

"Het is zo'n gluiperig product, jongeren hebben daar geen weerstand tegen", zegt Cohen. Daarom wil Cohen dat er ingezet wordt op voorlichting en preventielessen. "Het is een poging van tegengif." Daarnaast moet er een totaalverbod komen op wegwerp-vapes. "Haal het product van de markt. Wat jongeren niet raakt, zijn lange termijn gezondheidseffecten."

Luisteraar Wouter pleit voor "voorlichting en dialoog", niet een totaalverbod. "Mensen vinden altijd wel een manier om eraan te komen." Docent maatschappijleer Willy van Bree wil een "ontmoedigend" beleid. "Ik vind wel dat de overheid hierover campagne moet voeren. De nicotine is veel meer dan bij sigaretten."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie