Binnenland
NOS

Nieuw medicijn tegen verspreiding Malaria

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw medicijn tegen verspreiding Malaria

Onderzoekers van het Radboud-UMC hebben een middel bedacht waarmee de verspreiding van malaria afremt. Het middel wordt beschreven als een soort anticonceptiemiddel tegen malariaparasieten. Teun Bousema, hoogleraar epidemiologie van tropische infectieziekten van het Radboud-UMC vertelt erover in het Radio 1 Journaal.

Nieuw medicijn tegen verspreiding malaria

Medicijn voorkomt besmetting met parasiet bij mug

Een anticonceptiemiddel: daarmee wordt het nieuwe medicijn vergeleken. "Het middel werkt in de zin dat je een hoeveelheid antistoffen in direct toedient aan de mens. Die antistoffen blijven aanwezig in het bloed. Als de mug een bloedmaal neemt, kan het normaal besmet raken door de malariaparasiet. Maar dit middel voorkomt dat de parasieten dit kunnen doen.

Het zorgt er niet voor dat je als mens direct minder kans hebt op malaria, maar wel dat er minder muggen besmet raken met malaria. Daarmee kan je de kans op malaria verkleinen en zelfs bijdrage aan de uitroeiing van malaria in bepaalde gebieden." Legt hoogleraar epidemiologie van tropische infectieziekten van het Radboud-UMC Bousema uit.

Sleutelen aan antistof

En dit medicijn is hard nodig: malaria zorgt namelijk nog steeds voor veel doden. Afgelopen jaar waren dit 660-duizend mensen. Dit aantal groeit omdat parasieten resistent worden tegen het malariavaccin. "Ik denk dat we sinds de corona pandemie weten van het reproductiegetal. Dat getal is bij malaria duizelingwekkend hoog. Eén persoon met malaria kan zorgen voor meer dan honderd nieuwe malariagevallen. Dat gaat allemaal via die muggen. Mensen kunnen vaak vele maanden muggen besmetten. Dit middel kan er voor zorgen dat mensen geen muggen kunnen besmetten. Dat maakt het wel een krachtig middel," aldus Bousema.

Bousema vertelt over het onderzoek: hij kijkt met een positieve blik naar de toekomst. "Dit is een extra middel in de strijd tegen malaria. Het is veilig gebleken in het vrijwilligers-gezondheidsonderzoek. We weten ook dat het goed werkt tegen alle Afrikaanse malariaparasieten die we getest hebben: nu moeten we kijken of het veilig is voor Afrikaanse populaties en jongeren. We willen nu gaan sleutelen aan de antistof. Nu blijft een enkele dosering vier maanden actief en dat is echt heel lang, alleen kan je ook aan de antistoffen sleutelen zodat ze twee tot drie keer langer in de bloedbaan blijven. Dat betekent dat je in vrijwel alle gebieden een heel malariaseiszoen kunt overbruggen."

item malaria

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie